Hirdetés

2023.08.19. 00:00

SZEREZZEN SZAKMÁT FELNŐTT FEJJEL, INGYEN!

Több mint 90 felnőtteknek szóló, ingyenes képzés szerepel a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum hét szakképző intézményének palettáján. A szakképző iskolai képzések egy-másfél év alatt, az érettségire épülő technikusi képzések másfél év alatt végezhetőek el.

PR cikk

Kevesen tudják, hogy két Szakmajegyzékben szerepelő szakmát és egy programkövetelményeset a felnőttek ingyen szerezhetnek meg. Megéri élni a lehetőséggel, mert amellett, hogy a képzés ingyenes, az első szakmájukat szerző gyerekekhez hasonlóan a felnőttek is kapnak ösztöndíjat a képzési idő alatt. Fontos információ, hogy a régi, ugyancsak ingyenesen megszerzett OKJ-s bizonyítvány nem zárja ki a jelentkezőt az új felnőttképzési rendszerből.

Technikumhoz érettségi

A jelentkezés feltétele a betöltött 16. életév, illetve technikumi képzésnél az érettségi bizonyítvány megléte, szakképző iskolánál pedig a befejezett általános iskolai tanulmányok – tájékoztatott Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) főigazgatója. Hozzátette, aki nem rendelkezik a kötelező 8 osztállyal, az a szentesi Zsoldos Ferenc Technikum Dobbantó Programjában ismereteihez mérten akár néhány hónap alatt befejezheti az általánost, majd részszakmát vagy utána szakmát is tanulhat.

 

Rugalmas képzési idő ösztöndíjjal

A szakképző iskolai szakmák egy-másfél év alatt, az érettségire épülő technikumi képzések másfél év alatt végezhetőek el heti 1-2 délutáni elfoglaltság mellett, de az is működik, hogy az elméleti tudást online szerezze meg a jelentkező, sőt, a vásárhelyi centrum már a távoktatás lehetőségeire is keresi a megoldást. A képzési időt jelentősen lerövidítheti, könnyítheti egy korábban megszerzett végzettségnél teljesített tantárgy vagy érdemi gyakorlat. A képzési idő egyharmad elméleti, kétharmad gyakorlati oktatás szerint valósul meg. A centrum duális partnerei szakképzési munkaszerződést kötnek a képzés résztvevőivel, akik a tanulmányi idejük alatt ösztöndíjat kapnak. A felnőttek szakmai oktatása vizsgával zárul le: elektronikus úton, illetve szakmához kötődő, teljes dokumentációval prezentált portfólió készítésével.

Rájuk van szükség

Felnőttként is megéri tanulni, hiszen a képzési kínálat nagyban igazodik a munkaerőpiac jelenlegi hiányszakmáihoz: főleg a Gépészet ágazat (Hegesztő, Gépi és CNC-forgácsoló), Informatika és távközlés ágazat (Szoftverfejlesztő és -tesztelő, Informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus), Turizmus-vendéglátás ágazat (Pincér – vendégtéri szakember, Cukrász, Szakács) szakmáiba keresik a munkavállalókat – foglalta össze a munkaerőpiaci keresletet Kincses Tímea. 

Ez azonban nem teljesen egyezik meg az elmúlt két évben jelentkező diákok elképzeléseivel: a legtöbben a szakképző iskolai képzéseknél a Villanyszerelő szakmát és az Építőipar ágazathoz tartozó szakmákat (Kőműves, Ács stb.) választották; sokan Szigetelő, Szárazépítő, Burkoló képzésre jelentkeztek. Az érettségire épülő képzések közül a Pénzügyi-számviteli ügyintézőt, a Kereskedő és webáruházi technikust, valamint Logisztikai technikust, illetve a Szépészet ágazatot (Kozmetikus technikus, Fodrász) preferálták. Az sem ritka, hogy felnőtt fejjel csak egy új hobbi, az érdeklődési kör ülteti ismét az iskolapadba a felnőtteket. A vásárhelyi centrumnak már egy 70 év feletti tanulója is akadt.

 

A HSZC szakképző intézményei

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, a Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, a Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum, a Pollák Antal Technikum, a Boros Sámuel Technikum, a hódmezővásárhelyi Eötvös József Technikum, a Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola, valamint annak Intézményegysége, a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola tartozik. Valamennyi szakképző intézmény és a centrum honlapja részletes tájékoztatást ad az általuk kínált képzésekről, a jelentkezés részleteiről.

Szeptemberben sincs késő 

A beiratkozás augusztus 21-től személyesen tehető meg az iskolákban vagy online módon, a jelentkezési határidő a 2023/2024-es tanévben induló felnőttképzésekre augusztus 31., de még szeptember első napjaiban is fogadják az érdeklődőket. A centrum és az iskolák Facebook-oldalai és egyéb social media felületei is segítik az érdeklődőket.

Fotó: Marti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában