Hirdetés

2023.11.29. 00:00

Belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön: A Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

PR cikk

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2,95 milliárd forint európai uniós támogatási és hazai forrásból épült újjá a Körtvélyesi szivattyútelep, amely által javult az érintett terület vízgazdálkodási helyzete, nőtt a belvízbiztonság, csökkent a belvízi elöntések kockázata, védettebbé váltak a hatásterületen élő emberek és javaik, valamint az ipari, gazdasági létesítmények és a mezőgazdasági területek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósította meg a „Belvízbiztonság növelése a Dél-Alföldön: A Körtvélyesi szivattyútelep átépítése - LOT1” elnevezésű, KEHOP-6.4.1-22-2023-00003 azonosító számú európai uniós projektet.

A Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott beruházás fő célja volt a visszatartott és hasznosítható vízkészlet növelése a rendszerben, valamint a vízgazdálkodási állapotok javítása. 
A korszerű telep üzembe állításával biztosíthatóvá vált a mentett oldali vízvisszatartás növelése, a vízkészletek helyben tartása, illetve megőrzése. Ezzel együtt az ár- és belvízbiztonság javítása, valamint az energiahatékonyság és az üzembiztonság növelése is megvalósult a közel 60 éves szivattyútelep újjáépítésével, amely intézkedések hatására csökkent az ár- és belvízi kockázat.

A projektben átépítették a szivattyútelepet és új magasvezetésű töltéskeresztező műtárgy létesült. Az üzembiztonság és a szivattyútelep megközelíthetőségének érdekében új üzemi utat hoztak létre. 
A projekt a „KEHOP-6.4.1. – Klímaváltozás hatásait mérséklő árvízvédelmi és vízgazdálkodási fejlesztések” pályázati konstrukcióban, európai uniós alapokból származó, 100%-os vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg, összesen bruttó 2.950.326.362 forintból.

A projektről bővebb információt a http://belvizbiztonsagativizig.ovf.hu/ oldalon olvashatnak.

A FINANSZÍROZÁS A COVID–19 VILÁGJÁRVÁNYRA ADOTT UNIÓS VÁLASZ RÉSZEKÉNT TÖRTÉNIK.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában