Hirdetés

2023.11.29. 00:00

Gyógypedagógiai konferencia a jövő kihívásairól

110 évvel ezelőtt a Délmagyarország adott először hírt a Klug Péter kezdeményezésére megalapított Szegedi Állami Kisegítő Iskoláról, a mai Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógia Intézmény, Óvoda és Általános Iskoláról. A kerek évforduló alkalmából megrendezett konferencián a vármegye szakemberei töltötték meg az Agóra épületét.

PR cikk

A jövő attól függ, mit teszel ma, avagy jövőképek a neurodiverzitás tükrében ‑ Esélyteremtés a gyógypedagógiában címmel rendeztek szakmai napot Szegeden.

Az autista gyermek is tanítható

A Bárczi EGYMI iskola 18 tanulójának előadásában a Kék madár című mesejátékkal indult a konferencia, így hívva fel a figyelmet a szakma legnagyobb kihívásaira: az autizmusra, a viselkedészavarra, a sajátos nevelési igényű gyermek érkezésére a családba. 

Az egész napos program nyitányának és egyben mottójának is szánt mű világhírűvé vált mondata: „A Kék madár maga a boldogság, és kalitkája az emberi szív” ‑ megdobogtatta a teltházas rendezvény résztvevőinek szívét. A 80 százalékban autista gyermekek bevonásával készült mesejátékot néptánc, árnyjáték és versek színesítették. Ékes bizonyíték volt ez arra, hogy az autista gyermekek közösségi programokba bevonhatók, egyéni képességeiket figyelembe véve integrálhatók a társadalomba és felkészíthetők az önállóbb felnőtt életre ‑ fogalmazott Mucsiné Erdei Mónika, az intézmény igazgatója.

Két intézmény ünnepe

„Gyenge tehetségű gyermekek megsegítéséhez” speciális tudás szükséges, ezt már 1913-ban megállapították az iskolát alapító országos hírű gyógypedagógusok. Az intézmény azonban csak 70 évvel ezelőtt kapott önálló épületet. A két kerek érforduló mellé csatlakozik még egy harmadik is, hiszen 150 éves a konferencia másik szervezője, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, amellyel két évtizede szorosan együttműködik a Bárczi EGYMI. A SZTE gyógypedagógus-képzésének egyik gyakorlóhelyeként évente 250 hallgatót fogad a Sólyom utcában.

A legnagyobb kihívásokról szóltak

Az egésznapos konferencia résztvevői a délelőtti plenáris előadások keretében neves egyetemi oktatóktól hallhattak a gyógypedagógiai szakmát régóta érintő kihívásokról, illetve a jövőben esetlegesen előforduló feladatokról. Dr. Radványi Katalin, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola oktatója a sérült gyermek a családban, annak hatása a szülők életére, környezetére, kapcsolataira, illetve megjelenése az intézményi nevelésben, oktatásban témáját járta körül.

Őszi Tamásné, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatója az autizmusról, az autista gyermekek növekvő számáról, annak okairól beszélt. A jelenségre mielőbb fel kell készülnie az oktatási rendszernek, valamint az őket fogadó óvodáknak, iskoláknak. 

Dr. Szekeres Ágota, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egyetemi docense előadásában az integráció helyett az együttnevelés fogalmat használta. A társas kapcsolatok rendszerének feltérképezésére kidolgozták a SMERTY módszert, amely a sajátos nevelési igényű tanulók közösségfejlesztését célozza meg digitális szociometriai vizsgálaton és elemzésen keresztül. 

A viselkedészavarok kezelése volt a témája a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének Elnöke, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar mesteroktatójának, Reményi Tamásnak. Saját szakmai gyakorlatából hozott példákkal szemléltette a szenzorosan érzékeny gyermekek terápiás fejlesztési lehetőségeit. 

Fókuszban a Bárczi EGYMI

A délután folyamán négy szekció előadásai közül válogathattak a vármegyéből érkező résztvevők. A 110 éves szegedi Bárczi EGYMI pedagógusai tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmusban érintett gyermekek neveléséről, oktatásáról, valamint az utazó gyógypedagógiai hálózat munkájáról értekeztek, s mutatták be magas színvonalú szakmai munkájukat. 

Kísérő rendezvényként az ÉFOÉSZ vármegyei szervezete, Kreatív Formák Alapítvány, Mozgássérültek megyei egyesülete mutatkozott be, valamint a Vakok és Gyengénlátók helyi szervezetének énekes előadása színesítette a szakmai programot.

A konferencia megvalósulását segítette a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet a Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2023 pályázat keretei között. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában