Szépkorúak középpontban

2019.11.13. 08:00

Elismerést kapott a Szegedi Ősz Idősotthon főnővére

A szociális munka napja alkalmából önkormányzati elismerésben részesült Burka Ildikó főnővér, aki 2008 óta segíti a Szegedi Ősz Idősotthon magas szakmai színvonalának megtartását.

Szeged – 2019.11.05. Csoportos gyógytorna a Szegedi Ősz Idősotthon társalgójában a Zákány utcában. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

– Burka Ildikó főnővérnek is köszönhető az a nagy fokú szakmaiság, amelyet sikerült megvalósítanunk az immár 16 éve működő Szegedi Ősz Idősotthonban. Büszkeséggel tölt el, hogy közel 70 dolgozó, köztük 24 ápoló, segíti 100 lakónk mindennapjait – mondja dr. Bálint András, a civil fenntartású intézmény vezetője, hozzátéve, a színvonalas ápolást a megfelelő szakmai feltételek megléte nagyban megkönnyíti.

A korszerű otthon másik erőssége a széles program- és szolgáltatáskínálat. Gyógytorna, szeniortánc, filmklub, segítőkutya-terápia, valamint az óvodások és az iskolások előadásai, az istentiszteletek rendszeres elfoglaltságot jelentenek a lakóknak, csakúgy, mint az ünnepekhez kapcsolódó rendezvények. Nemrég az idősek hete keretében zajlott le több szórakoztató és kulturális program. A Szegedi Ősz Idősotthonra jellemző nyitott szemléletet erősíti a két éve sikerrel működő, havi Alzheimer Café is: a szakemberek által tartott előadások a lakók hozzátartozóinak és a város lakosságának is szólnak.

Jól működik az intézményben a középiskolások közösségi szolgálata. Az Önkéntes Centrumnak hála, több, külföldről érkező diák saját hazájáról, kultúrájáról szóló előadással örvendezteti meg a lakókat. Érthető, hogy a jelenleg 100 férőhelyes, családias jelleggel működő otthon kapacitása az induláshoz képest a duplájára nőtt, a teljes kihasználtság miatt várólistájuk régóta 40-50 fős. Az ide jelentkezők egy-, illetve kétágyas szobák közül választhatnak.

Dr. Bálint András elmondta, tartós bentlakásos szociális ellátásukért cserébe fejenként 201 ezer forint havidíjat vagy 5 millió forint „beugró” megfizetése mellett havi 108 ezer forintot kérnek el lakóiktól.

Az intézményben az átlagéletkor 83 év. Az itt élők fele ápolásra szoruló, kerekesszékben élő idős. Többen különböző fokú demenciával, vagyis mentális hanyatlással küzdenek, ezért 6 fős mentálhigiénés csoport segíti a hétköznapokat egyéni és csoportos foglalkoztatások keretében. Az ápolók két műszakos munkarendben dolgoznak. A saját konyhával rendelkező otthonban naponta 150 adag étel készül. Az ellátást a helybe érkező háziorvos és szakorvosok – pszichiáter, neurológus, ortopédus, szemész – is könnyítik. A tüdőszűrést végző busz rendszeresen házhoz jön.

A belvárosban található Szegedi Ősz Idősotthonba az egész ország területéről várják a lakókat. Sőt, a tervek között szerepel egy közeli apartmanház kialakítása is az önálló életvitelre képes idősek számára.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában