Elismerést kapott a Szegedi Ősz Idősotthon főnővére

A szociális munka napja alkalmából önkormányzati elismerésben részesült Burka Ildikó főnővér, aki 2008 óta segíti a Szegedi Ősz Idősotthon magas szakmai színvonalának megtartását.

– Burka Ildikó főnővérnek is köszönhető az a nagy fokú szakmaiság, amelyet sikerült megvalósítanunk az immár 16 éve működő Szegedi Ősz Idősotthonban. Büszkeséggel tölt el, hogy közel 70 dolgozó, köztük 24 ápoló, segíti 100 lakónk mindennapjait – mondja dr. Bálint András, a civil fenntartású intézmény vezetője, hozzátéve, a színvonalas ápolást a megfelelő szakmai feltételek megléte nagyban megkönnyíti.

A korszerű otthon másik erőssége a széles program- és szolgáltatáskínálat. Gyógytorna, szeniortánc, filmklub, segítőkutya-terápia, valamint az óvodások és az iskolások előadásai, az istentiszteletek rendszeres elfoglaltságot jelentenek a lakóknak, csakúgy, mint az ünnepekhez kapcsolódó rendezvények. Nemrég az idősek hete keretében zajlott le több szórakoztató és kulturális program. A Szegedi Ősz Idősotthonra jellemző nyitott szemléletet erősíti a két éve sikerrel működő, havi Alzheimer Café is: a szakemberek által tartott előadások a lakók hozzátartozóinak és a város lakosságának is szólnak.

Jól működik az intézményben a középiskolások közösségi szolgálata. Az Önkéntes Centrumnak hála, több, külföldről érkező diák saját hazájáról, kultúrájáról szóló előadással örvendezteti meg a lakókat. Érthető, hogy a jelenleg 100 férőhelyes, családias jelleggel működő otthon kapacitása az induláshoz képest a duplájára nőtt, a teljes kihasználtság miatt várólistájuk régóta 40-50 fős. Az ide jelentkezők egy-, illetve kétágyas szobák közül választhatnak.

Dr. Bálint András elmondta, tartós bentlakásos szociális ellátásukért cserébe fejenként 201 ezer forint havidíjat vagy 5 millió forint „beugró” megfizetése mellett havi 108 ezer forintot kérnek el lakóiktól.

Az intézményben az átlagéletkor 83 év. Az itt élők fele ápolásra szoruló, kerekesszékben élő idős. Többen különböző fokú demenciával, vagyis mentális hanyatlással küzdenek, ezért 6 fős mentálhigiénés csoport segíti a hétköznapokat egyéni és csoportos foglalkoztatások keretében. Az ápolók két műszakos munkarendben dolgoznak. A saját konyhával rendelkező otthonban naponta 150 adag étel készül. Az ellátást a helybe érkező háziorvos és szakorvosok – pszichiáter, neurológus, ortopédus, szemész – is könnyítik. A tüdőszűrést végző busz rendszeresen házhoz jön.

A belvárosban található Szegedi Ősz Idősotthonba az egész ország területéről várják a lakókat. Sőt, a tervek között szerepel egy közeli apartmanház kialakítása is az önálló életvitelre képes idősek számára.

(x)

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Youtube-csatornán mesél a Somogyi-könyvtár
Az online szolgáltatások működnek, továbbra is lehet kölcsönözni.
Új Covid-betegellátó részleggel bővült a pulmonológiai intézet
A felújított részlegen négy intenzív terápiás kórtermet és öt rehabilitációs kórtermet alakítottak ki – mondta Kásler Miklós.
Varga Judit: Brüsszel akarja megmondani, hogyan kell valódi demokráciát építeni
„Vajon melyik biztosnak jut először eszébe, hogy a választási eredményeket is Brüsszelből kellene megküldeni” – tette fel a kérdést az igazságügyi miniszter.
Ha kikap az Arsenal, Arteta állása is veszélybe kerülhet
Vasárnap este rendezik a Tottenham Hotspur-Arsenal észak-londoni rangadót.
Csökken az álláskeresők száma a megyében
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez 50 ezres növekedés, a járványhelyzet ellenére a mutató már az ötödik.
Deutsch: indokolatlan a kizárási indítvány
Szomorú, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket – mondta az EP-képviselő.