Hallgassa élőben!

Elismerést kapott a Szegedi Ősz Idősotthon főnővére

A szociális munka napja alkalmából önkormányzati elismerésben részesült Burka Ildikó főnővér, aki 2008 óta segíti a Szegedi Ősz Idősotthon magas szakmai színvonalának megtartását.

– Burka Ildikó főnővérnek is köszönhető az a nagy fokú szakmaiság, amelyet sikerült megvalósítanunk az immár 16 éve működő Szegedi Ősz Idősotthonban. Büszkeséggel tölt el, hogy közel 70 dolgozó, köztük 24 ápoló, segíti 100 lakónk mindennapjait – mondja dr. Bálint András, a civil fenntartású intézmény vezetője, hozzátéve, a színvonalas ápolást a megfelelő szakmai feltételek megléte nagyban megkönnyíti.

A korszerű otthon másik erőssége a széles program- és szolgáltatáskínálat. Gyógytorna, szeniortánc, filmklub, segítőkutya-terápia, valamint az óvodások és az iskolások előadásai, az istentiszteletek rendszeres elfoglaltságot jelentenek a lakóknak, csakúgy, mint az ünnepekhez kapcsolódó rendezvények. Nemrég az idősek hete keretében zajlott le több szórakoztató és kulturális program. A Szegedi Ősz Idősotthonra jellemző nyitott szemléletet erősíti a két éve sikerrel működő, havi Alzheimer Café is: a szakemberek által tartott előadások a lakók hozzátartozóinak és a város lakosságának is szólnak.

Jól működik az intézményben a középiskolások közösségi szolgálata. Az Önkéntes Centrumnak hála, több, külföldről érkező diák saját hazájáról, kultúrájáról szóló előadással örvendezteti meg a lakókat. Érthető, hogy a jelenleg 100 férőhelyes, családias jelleggel működő otthon kapacitása az induláshoz képest a duplájára nőtt, a teljes kihasználtság miatt várólistájuk régóta 40-50 fős. Az ide jelentkezők egy-, illetve kétágyas szobák közül választhatnak.

Dr. Bálint András elmondta, tartós bentlakásos szociális ellátásukért cserébe fejenként 201 ezer forint havidíjat vagy 5 millió forint „beugró” megfizetése mellett havi 108 ezer forintot kérnek el lakóiktól.

Az intézményben az átlagéletkor 83 év. Az itt élők fele ápolásra szoruló, kerekesszékben élő idős. Többen különböző fokú demenciával, vagyis mentális hanyatlással küzdenek, ezért 6 fős mentálhigiénés csoport segíti a hétköznapokat egyéni és csoportos foglalkoztatások keretében. Az ápolók két műszakos munkarendben dolgoznak. A saját konyhával rendelkező otthonban naponta 150 adag étel készül. Az ellátást a helybe érkező háziorvos és szakorvosok – pszichiáter, neurológus, ortopédus, szemész – is könnyítik. A tüdőszűrést végző busz rendszeresen házhoz jön.

A belvárosban található Szegedi Ősz Idősotthonba az egész ország területéről várják a lakókat. Sőt, a tervek között szerepel egy közeli apartmanház kialakítása is az önálló életvitelre képes idősek számára.

(x)

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Dobó Kata nem akart szexszimbólum lenni: „Szánalmas, hogy két dimenzióban gondolnak rám”
Őszinte interjút adott a Dancing with the Stars versenyzője.
Jöhet a szibériai kaland a Szedeák számára
Több szempontból is történelmi útra készül a Naturtex-SZTE-Szedeák, a férfi kosárlabdacsapat ugyanis nem kevesebb, mint 6 ezer kilométert tesz meg a hétvégén azért, hogy debütálhasson a nemzetközi kupasorozatban.
Interaktív kiállítás nyílt Albert Flórián emlékére a Groupama Arénában
A színvonalas és látványos kiállítás ünnepélyes pénteki megnyitóján megjelent a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, valamint unokája, Albert Flórián Patrik.
Versantológiákkal ünnepli a V4-eket a Petőfi Kulturális Ügynökség
Mintegy 107 költő verse 40 műfordító tolmácsolásában olvasható a frissen megjelent gyűjteményekben.
A kulisszák mögött kakaóztak a diákok
A programmal a nemrég felújított és megnyitott intézményt szeretnék népszerűsíteni a fiatalok körében.
Átvették ösztöndíjaikat a közgazdászhallgatók - Fotók
Ösztöndíjátadó-ünnepséget tartott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (GTK) pénteken. 2012 óta hagyomány, hogy anyagi támogatással segítik a legtehetségesebb közgazdászhallgatókat.