Presztízs

2007.01.14. 15:19

Presztízs Díj – Az év vállalkozása: Szeviép Zrt.

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat öt kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között tavaly novemberben. A díjazottakat hétről hétre A pénz beszél mellékletünkben mutattuk be olvasóinknak. A sorozat utolsó részében Az év vállalkozása címet elnyert Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. igazgatóságának elnöke, Baranyi Sándor beszél arról, honnan indult a cég ezelőtt tizenhat évvel, és hová jutott el 2006-ig, a Presztízs-pályázat beadásának határidejéig.

Fekete Klára

Az 1994-től kft.-ként, majd 1998-tól részvénytársaságként bejegyzett mai Szeviép Zrt. a vízügyi igazgatóság összevont kivitelezési üzeméből jött létre a rendszerváltás időszakában. A kényszer szülte a céget, mert vagy hagyják, hogy áldozatául esnek az Atikövizig folyamatos létszámleépítésének – magyarázta Baranyi Sándor, az igazgatóság elnöke –, vagy bebizonyítják, hogy meg tudnak állni a saját lábukon a piacon. Ez utóbbi történt. Akkoriban a 11 vízügyi igazgatóságból 30 kft. vált ki, közülük azonban mára csak hat-nyolc maradt életben. A Szeviép Zrt. jogelődje 1990-ben 250-300 millió forintos éves árbevétellel indított – 2006 végére pedig cégcsoportként 20 milliárd forintos árbevételt ért el. A tavalyi nyereség másfél milliárd forint.

Az eltelt több mint másfél évtizedből Baranyi Sándor szerint nem lehet olyan esztendőt megnevezni, amelyben nagyot ugrott volna a cég, a Szeviépet inkább a folyamatos fejlődés jellemzi. A négymilliárdos árbevételig gyorsan eljutottak, majd néhány évig szinte „helyben jártak", s talán az utolsó pár évet lehet azok között felsorolni, amelyekben a legnagyobb megrendeléseket kapták immáron 300 fős alkalmazotti létszámmal rendelkező cégcsoportként. Óriásberuházásokban vesznek részt az egész ország területén, szinte hetente pályáznak különböző munkákra.

Az alaptevékenység a vízügyes múlt és a vízügyi igazgatóságokkal megkötött keretszerződések értelmében ma is a vízépítés. Árvíz esetén pedig rendelkezésre kell állni, miközben folytatni kell az elkezdett beruházásokat az ország különböző pontjain. Árvízből 2006-ban kijutott bőven. A sikeres védekezési munkálatok mellett a tavalyi év kiemelkedő eredményei közé tartozott, hogy sikerült a Tisza alatt két csővezetéket átvinni, részt vettek a dunaújvárosi híd építésében, átadták a bátonyterenyei szennyvíztisztítót és szennyvízhálózatot. Idén egy mohácsi kikötői beruházást fejeznek be, Tiszadobon töltéserősítést, Csongrádon partfalépítést végeznek, és elindultak Szerbiába, Romániába is.
Szerbiában Adánál, a Dunán hidat építenek egy ottani céggel együtt.

2007 egyik legnagyobb eseménye a cégcsoport életében a költözés lesz: márciusban helyezik át székhelyüket a volt cipőgyári telken épülő irodaházba, a Szilléri sugárút és a nagykörút sarkára. Az 5 ezer négyzetméteres ingatlanból azonban csak másfél ezer négyzetmétert használnak maguk, mivel más cégek is bérelnek ugyanott irodát. Baranyi Sándor ezzel az építkezéssel is azt szeretné jelezni a külvilág felé, hogy megmaradtak szegedi cégnek, holott az ország több pontján alakítottak ki irodát, Budapesten irodaházat. Szeretik Szegedet, s a cég is családiasabb tudott maradni – mondta a vezető, aki hetente minimum kétszer teszi meg az utat Budapestre és vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!