Regényújság

2019.08.16. 13:53

Hedy Lamarr, az egyetlen nő - Megjelent Marie Benedict kötete magyarul!

Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

A zsidó családból származó Hedwig Kiestler csodálatos szépség, aki azonnal magára vonja a náci fegyvergyáros, Fritz Mandl figyelmét. Abban a reményben, hogy ezzel megóvja életét, feleségül megy a férfihoz, aki nyíltan beszél előtte üzleti ügyeiről és a nácik fegyvereiről. Sejtelme sincs, hogy az asszony, akivel összekötötte az életét, nem csak káprázatosan gyönyörű, de elképesztően okos is, s nem hogy érti, amiről beszélgetnek, de kifejezetten érdeklik a titkos hadi fejlesztések.


A II. világháború előtt sötét fellegek gyülekeznek Hedy feje felett: férje egyre inkább kontrollálni akarja őt, a németek pedig megszállják Ausztriát. Hedy számára világossá válik, hogy menekülnie kell: nem csak saját, személyes érdekében, hanem azok érdekében is, akiknek a sorsa megpecsételődött a nácik hatalomra kerülésével. Hedy ugyanis olyan tudás birtokában van, amely milliók életét mentheti meg.


Elképesztő és igaz történet egy nőről, aki ünnepelt dívaként nem csak Hollywoodot hódította meg, hanem a férfiak által uralt tudományos világban is helyt állt.

  • Igaz történet a magyar gyökerekkel is rendelkező filmsztárról
  • Még életében megkapja az Electronic Frontier Foundation díját és a feltalálók Oscar-díjának is tekintett Bulbie-díjat
  • Elhagyva fegyverkereskedő férjét, úton az Egyesült Államokba, a hajó fedélzetén győzi meg a Metro-Goldwyn-Mayer alapítójával, Louis B. Mayert, hogy alkalmazza Hollywoodban
  • 19 évesen forgatott filméjben, az Extázisban, ő lesz az első nő, akit a filmvásznon teljesen meztelenül lehet látni, ráadásul orgazmus közben láthatta a néző az arcát. Ezért XII. Piusz pápa elítéli a filmet, az Egyesült Államokban pedig be is tiltják a vetítését.
  • Barátjával kifejlesztették az egyidejű rádiófrekvenciaváltás technológiáját azt remélve, hogy ennek alapján távirányításos torpedókat tudnak majd bevetni a német tengeralattjárók ellen. Ezt a találmány vezetett a GPS, a Bluetooth és a WiFi kifejlesztéséhez.


  • Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhatja meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett.


    A Hedy Lamarr, az egyetlen nő című regénye a magyar származású, ünnepelt hollywoodi színésznő és feltaláló, Hedy Lamarr életén alapul, aki a nácik által megszállt Ausztriából először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Az asszony nem csak hihetetlenül szép, de meglehetősen intelligens is volt. A szövetségesek hadászati eredményeit segítendő George Antheillel közösen a hadi torpedók rádiófrekvenciájának zavarására alkalmas találmányt fejlesztettek ki.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!