SZTE GTK

2022.01.06. 14:28

Újabb lehetőség a rák kezelésében

A fémionok és fémvegyületek szerteágazó kémiai sajátságait és biológiai szerepét tanulmányozta Szegedi Tu­dományegyetem nyolc kutatócsoportja, amelynek tagjai új utakat tártak fel gyógyszerjelölt fémvegyületek kifejlesztésében, valamint vizsgálták azok farmakológiai sajátságait – közölte lapunkkal az egyetem.

Mint írták, a kutatások ered­ményeként számos új tí­pusú, potenciálisan gyógyhatású ve­­gyületet fejlesztettek ki, gyakran „zöld” szintézismódszerek alkalmazásával. A ku­tatók si­keresen előállítottak potenciálisan rákellenes és an­­tibakteriális hatást mutató hibrideket, tanulmányozták azok biospeciációját és farmako­lógiai hatását. Vizsgálták egy fehérjealapú szabályozható működésű mesterséges nukleáz kifejlesztésének le­­hetőségeit is. 

 

 

 

Továbbá a mintegy 880 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósult programban javaslatot dolgoztak ki a fémion-háztartás zavarával járó betegségek kismolekulás kezelésére is. Emellett kifejlesztettek olyan arany-ezüst nanorészecskét is, amelyek jelentősen csökkenteni képesek a tumorok áttétképzését, valamint csökkentik a rákos sejtek viabilitását ionizáló sugárzás mellett. 

Mindemellett pedig sikeresen állítottak elő új gyógyszerhordozó nanorészecskéket is, amelyek a gyógyszermolekulák hatékony célba juttatását segíthetik.A programban az SZTE három karának (TTIK, SZAOK és GYTK) összesen nyolc kutatócsoportja vett részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!