2022.03.24. 10:48
Kezdődik a tavaszi ellenőrzés-sorozat
Munkatársunktól
A korábbi évek gyakorlatát követve Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára idén is elrendelte a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Március 21. és április 18. között az ország egész területén számíthatnak vizsgálatra az élelmiszer-előállítók, valamint az élelmiszer-forgalmazók, az üzletekben és a piacokon egyaránt.
Az államtitkár a közlemény szerint kiemelte, a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez köthető gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszál. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált akció során a járási hivatalok, valamint a Nébih ellenőrei kiemelt figyelemmel vizsgálják a friss – előhűtött és fagyasztott – húsokat, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, kiváltképp a húsvéti ünnepek előtt keresett sonkát és a tojást – közölték.
Erdős Norbert hangsúlyozta, az ellenőrök figyelik a piacokon a kistermelői tojásárusítás körülményeit is, különös tekintettel a jelöletlen tojást kínálókra, amely csak az 50 tojótyúk alatti gazdaságok esetében elfogadható. Az összehangolt mustra kiterjed a frissen sütött pékárura, az édesipari termékekre, a különféle borokra és egyéb szeszes italokra, valamint a szezonális, import zöldség-gyümölcsökre. Figyelik azt is, hogy a nem előre csomagolt hazai gyümölcs és zöldség mellett kihelyezték-e a származásra vonatkozó magyar zászlót.