Rövidhírek

2022.04.22. 11:06

Jégkárok: elindult a védekezés

Fotó: Katona Tibor / MW

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április közepén beüzemel­te az országos jégkármérséklő rendszert, amely így megkezdte ötödik védekezési szezonját. A riasztási időszak szeptember 30-ig tart. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer évente sok milliárd forint kárt előz meg az agráriumban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 
 

A kamara által kiépített rendszer működtetéséhez az Agrár­minisztérium a kárenyhítési alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. 
 

 Az erre fordított minden forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, ez évente 50 milliárd forintot jelent 

– hangsúlyozta a kamara. 
 

Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött a rendszer, 72 ezerre. A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat. 
 

A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag támogatja az Országos Meteorológiai Szolgálat is. A kamara az idei védekezési szezonban is 2-3 hetente készít elemzéseket a zivataros napokról, továbbá heti statisztikát állít össze, amelyek online felületen is elérhetők lesznek. A NAK ezekkel is próbálja segíteni a gazdákat, hogy a szélsőséges időjárási helyzetekre jobban fel tudjanak készülni. 
 

Jégverés: a kár enyhíthető. 
ARCHÍV FOTÓ: Katona Tibor/MW

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!