Részletekben is fizethető a jövedelemadó

2022.04.14. 11:59

Pótlékmentes törlesztés a NAV-nál

Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fennmaradó személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra. Ez akkor lehetséges, ha együttes összegük nem haladja meg az 500 ezer forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a részletfizetés lehetőségét nem zárja ki a NAV által mindenki számára elkészített adóbevallási tervezet. A legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részlet­fizetés a bevallási tervezet on­­line módosításával, vagy a hivatal által postán küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton kérhető. 
 

Aki postán kapja meg a tervezetét, és az abban foglaltakkal egyetért, a mellékleteként megküldött Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton jelölheti a részletfizetés választását. A kitöltött és alá­­írt nyomtatványt postán kell visszaküldeni a NAV-hoz május 20-áig. Ha a bevallási tervezetet más miatt is kell módosítania – például ingatlan bérbeadása –, akkor a 21SZJA bevallást kell benyújtani. Ekkor a részletfizetést a C lap 81. sorában kell kérni. 
 

Az első részlet megfizetésének határideje május 20-a, a továbbiakat a kérelmezett időtől függően minden hónapban 20-áig kell megfizetni. Nagyon fontos, hogy ha az esedékes részlet törlesztése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor ráadásul az adóhivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől in­dulva késedelmi pótlékot is felszámít. 
 

A részletekben törlesztés fel­­tétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege ne haladja meg a félmillió forintot, valamint a magánszemély nem kötelezett áfa fizetésére, és ne legyen vállalkozó. Fontos, hogy a fi­­zetési kedvezmény engedélye­zéséről a NAV nem küld külön értesítést, csak az kap bármiféle visszajelzést, aki nem fe­­lel meg a feltételeknek. 
 

– Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását tizenkét hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést – jelezte az adóhatóság. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!