Rövidhírek

2021.09.22. 12:20

Nyitott laborok és a Foucault-inga

Munkatársunktól

Minden év szeptemberében, az első őszi hónap negyedik péntekén tartják a tudományokat népszerűsítő Kutatók éjszakáját. Az a cél, hogy a kutatásokat közelebb hozzák az emberekhez, bemutatva a tudományos munka sokszínűségét. Az eseményhez csatlakozva a Foucault-féle ingakísérlet bemutatójára készülnek a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola aulájában pénteken 17 órakor.

Simon Tibor előadásában ismerteti a kísérlet jelentőségét és bemutatja az intézmény ingáját, miközben különféle érdekes kísérleteket próbálnak ki a jelenlévőkkel. A Föld forgását bizonyító különleges ingát 2011-ben avatták fel a vásárhelyi iskolában: hossza 11,5 méter, tömege 31 kilogramm. Sajátossága, hogy speciális felfüggesztése miatt igen hosszú ideig leng és megrajzolja bejárt pályáját.

A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban pénteken este hét órától megnyitják a laborokat, ahol fizika-, biológia- és kémiakísérleteket végeznek. Tartanak robotos foglalkozást, angol nyelvű játékokat, illetve muzeáliskönyvtár-betekintőt. Az iskolabemutató programokra honlapjukon, illetve a közösségi oldalon elérhető linken fogadják a jelentkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!