Spórolás

2013.01.21. 12:54

Mennyit spórolunk a kondenzációs kazánnal?

Érvnek már annyi elég, hogy a kondenzációs kazánok éves kihasználtsági foka 109-110%, míg a jó minőségű hagyományos kazánoké 90 fok körüli. Ráadásul ezek a kazánok a fűtési szezon melegebb napjain is nagyon hatékonyak.

Spórolás

Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!

A kondenzációs kazánok fő találmánya, hogy a magas hőfokon távozó égési gázból vissza tudják tartani a meleg egy részét. Az egyébként a kéményen távozó 10-20 százaléknyi fűtési energiából így egy rész még hasznosul. Ezek a kazánok teljes mértékig a kinti levegőt használják fel, és általában modulációs technikával rendelkeznek, ami azt jelenti: fokozatmentesen igazítják a gáz égetését a környezeti igényekhez.

A kondenzációs kazán és a hagyományos kazánok hatásfoka között az igazán nagy hatásfokbeli különbség akkor van, amikor nincs túlságosan nagy hideg, mégis kell a fűtés. A kondenzációs kazán kisebb kihasználtságnál még hatékonyabban működik, míg a hagyományos kazánnak ilyenkor esik a hatásfoka.

10%-os kondenzációs hőenergia nyerhető vissza a már elégetett gáz hőenergiájából

10%-os kondenzációs hőenergia nyerhető vissza a már elégetett gáz hőenergiájából (Illusztráció: gazkazan-saunierduval.blog.hu)A legnagyobb megtakarítást akkor jelenti a kondenzációs kazán, ha a lakás régi fűtési rendszere nagyon elavult már. Ilyen például, ha a lakásban ócska gázkonvektorok fűtenek, vagy pedig a kazán annyira kiszolgált állapotban van, hogy amúgy is le kell cserélni. Utóbbi esetben a fűtési rendszer meglévő része (radiátorok, égéstermék-elvezetés) használható lesz, így jóval kevesebb a költség.

A kondenzációs kazánok használata akkor éri meg a leginkább, ha alacsony hőmérsékletű fűtést (felületfűtést: padlófűtést vagy falfűtést) alkalmazunk, de a radiátoros fűtés esetén is jobb a hatásfok, mint a régi kazánoknál vagy konvektoroknál. A lényeg, hogy a kazán által felmelegített fűtővíz elegendően alacsony hőfokkal térjen vissza, mert erre a lehűtött vízre van szüksége a kazánnak a kondenzációhoz.

Takarékossági tanácsok az új fűtési rendszer felszereléséhez

Számoljunk: mennyibe kerül az új fűtési rendszer?

Egy alsó közép kategóriás kondenzációs kazán és új fűtési rendszer felszerelése egy 50 négyzetméteres téglalakásban, ahol eredetileg gázkonvektorok üzemeltek, hozzávetőleg 850 ezer forintba kerül.

Nagyoltan, de reálisan számolva ebből 250.000 Ft a kazán, 30.000 a gáz tervezés, 20.000 a fűtési terv, 250.000 a szerelvények, radiátorok ára, 150.000 a fűtési rendszer kivitelezése, 100.000 az égéstermék-elvezetés kivitelezése, 50.000 a gáz le- és bekötése.
Néhány tanács, amit érdemes betartani ahhoz, hogy valóban takarékos legyen a kondenzációs kazánnal működő futési rendszer:

• A fűtési rendszer korszerűsítését kezdjük el tervezni tavasszal, kivitelezni pedig a nyár elején. Legyünk résen a pályázatokkal is, hátha kiírnak ilyet. Számoljunk az engedélyeztetési eljárás idejével is.

• Kezdjük azzal, hogy felmérjük a lakásunk hőmérlegét. Vegyük sorra azokat a tényezőket, amelyek a hőveszteséget okozzák, és csak azután döntsünk a korszerűsítésről. Egy kis segédlet.

• Nagyon valószínű, hogy a házak többsége esetében a külső hőszigetelést, esetleg az ablakokat előbb érdemes korszerűsíteni, mint a még működő fűtési rendszert. A legtöbb energia a falakon, a tetőn, a födémen szökik el!

Számoljunk: hogyan térül meg?

Ha azt feltételezzük, hogy elavult kazánt, illetve fűtési rendszert cseréltünk le kondenzációs kazánra 20-30 százalékkal is csökkenthető az éves gázfogyasztás. Ezzel az éves átlagos energiafelhasználás 10-15 százaléka megtakarítható, ami egy fűtési szezonban 50-70 ezer forintot jelenthet.

A beruházás megtérülése 5-10 év között van (ha drágul a gáz ára, akkor ez tud csökkenni). Ha a megtérülési idő többre jön ki, mint a kazán várható élettartama, akkor válasszunk másik kazánt vagy olcsóbb fűtést.


• Ne a fűtési terven spóroljunk! Ha épületgépész szakember állapította meg, mennyi a ház hőigénye, akkor nem fogjuk túlméretezni a kondenzációs kazánt, sem pedig alulméretezni a radiátorokat.

• A túlméretezett kazán működése kevésbé gazdaságos. Figyeljünk arra, hogy a kazán névleges teljesítménye ne legyen sokkal nagyobb a lakás hőigényénél (hacsak nem akarunk átfolyós rendszerben használati meleg vizet is előállítani a kazánnal). Hasonlóképpen arra is, hogy a kazán minimális teljesítménye ne legyen nagyobb, mint a ház hőigénye enyhébb időben, mert ebben az esetben a kazán az átmeneti időszakban nem tud folyamatos üzemmódban működni (ki-be kapcsolgat majd). Ha ezekre nem vagyunk tekintettel, kihasználatlanul és kevésbé gazdaságosan működik a kazán, és a készülék drágább is lesz. Különösen az épület hőszigetelése után bizonyulhat túlméretezettnek egy fűtési rendszer.

A gázkazánok hatásfoka (Forrás: pannonmuhely.hu)

A gázkazánok hatásfoka (Forrás: pannonmuhely.hu)• Ha radiátoros fűtés mellé alkalmazzuk a kondenzációs kazánt, akkor ne spóroljunk a radiátorokkal, mert a nagy hőleadó felület alacsonyabb hőfokot biztosít a visszatérő meleg víznek, és így nagyobb lesz a kazán hatásfoka (alacsonyabb hőfokon tudunk fűteni). Itt is fontos az épületgépész által készített fűtési terv. Ennek hiányában sok „szaki" a nem kondenzációs kazánok tapasztalatai alapján dolgozik, és alulméretezi a radiátorokat. Ajánlottabb azonban radiátorok helyett fal-, és mennyezetfűtést alkalmazni, mivel így nagyobb lesz a hőleadás felülete.

• Körültekintéssel válasszunk kondenzációs kazánt! Nézzük meg, van-e Magyarországon képviselete, van-e szakszervize a közelben, van-e megfelelő alkatrész-utánpótlása a készüléknek, hozzáértő szerelői vannak-e, és ezek a szerelők válaszolnak-e a telefonhívásra a fűtési idényben.

• Ma már a kondenzációs kazánok alaptulajdonsága a moduláció, amely fokozatmentesen igazítja a gáz égetését a hőigényhez. De azért kérdezzünk rá!

• Gondoljuk meg kétszer is, hogy tényleg akarjuk-e a fűtési rendszerhez kapcsolni a használati meleg víz előállítását. Ez kivált nyáron lehet nagyon drága, amikor csak kis adag meleg vízre van szükségünk. Ha mégis a kazán állítja elő a meleg vizet, akkor a lehető legközelebb legyen a víz felhasználási helyéhez.

• Ha olyan házban telepítünk kondenzációs kazánt, ahol elavult az elektromos hálózat, előbb vizsgáltassuk meg azt. A kondenzációs kazán működtetésének érintésvédelmi feltételei is vannak.

• A kondenzációs kazánoknál a lecsapódó kondenzvizet is el kell vezetni, ezért szennyvízcsatorna csatlakozást is ki kell alakítani (a víz közepesen savas, ezért nem engedhető a környezetbe).

• A fűtőtesteket lehetőleg az ablakok alatt helyezzük. Így a beáramló hideg levegő összekeveredik a szoba felfűtött levegőjével, és hőérzetünk kellemesebb lesz.

• Figyeljünk arra, hogy a fűtés csövei szigetelve legyenek (a falban is), ezáltal kevés kiadással spórolhatunk a fűtésszámlán.

• Állítólag az is számít, hova szereltetjük fel a gázórát. Ha messze van, megfeledkezünk róla, ha pedig szem előtt, akkor takarékoskodunk a gázzal.

Ajánlott link: Index.hu Kondenzációs kazán fórum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!