Sport PRINT

2007.01.29. 15:19

Magyarok a Déli-sarkvidék legmagasabb csúcsán

Címkék#*nemzsport

Sikeresen feljutott a Déli-sarkvidék legmagasabb, Mount Winson nevű 4897 méter magas csúcsára Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán. A helyi idő szerint pénteken este elért csúcshódítás után mindketten jól vannak, az I. alaptáborban tartózkodnak, és várják a repülőt visszafelé.

A páros, amely január elején indult el az Antarktiszra, már nem ismeretlen a magyar közvélemény előtt: 2005 elején Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán, az ismert magashegy-mászó első magyarokként hódították meg a Déli-sarkot.

A Mount Vinson egyike a Föld legmagasabb csúcsainak, egyben az Antarktisz legmagasabb pontja: 4897 méterrel a tengerszint felett van. A 21 kilométer hosszú, 13 kilométer széles hegycsúcs létezéséről 1957-ig semmit sem tudtak, első ízben 1966-ban sikerült feljutni rá. Nevét a hegy az Egyesült Államok Georgia szövetségi államának egyik kormányzójáról, bizonyos Carl Vinsonról kapta, aki rengeteget tett az antarktiszi tudományos kutatások érdekében. Az idei sikeres csúcsmászás egyben előkészülete volt a következő Mount Everest expedíciónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!