Sport PRINT

2007.01.04. 15:19

Még mindig nem tudni, miért halt meg Zavadszky Gábor

Címkék#*hazsport

A tavaly január hatodikán Cipruson elhunyt válogatott labdarúgó, Zavadszky Gábor halálának pontos oka egyelőre még nem tisztázott. A magyar szakvélemények szerint a ciprusiak hiányosak és ellentmondásosak. Az özvegy ügyvédje szerint súlyos orvosi mulasztás, és nem megfelelő kezelés történt.

A tavaly január hatodikán Cipruson elhunyt válogatott labdarúgó, Zavadszky Gábor halálának pontos oka egyelőre még nem tisztázott. A magyar szakvélemények szerint a ciprusiak hiányosak és ellentmondásosak. Az özvegy ügyvédje szerint súlyos orvosi mulasztás, és nem megfelelő kezelés történt, egyben azt is furcsállja, hogy nem hallgatták ki a játékos feleségét.

Dr. Pozsonyi Tibor ügyvéd, mint néhai Zavadszky Gábor özvegye Zavadszky Mónika meghatalmazott jogi képviselője az alábbi közleményt, tájékoztatást adta a család nevében.

Zavadszky Gábor a ciprusi APOLLON futballklub sportolója 2006. január hatodikán limasszoli otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Jelen sajtóközlemény kiadásának indoka az, hogy Zavadszky Gábor halála okának feltárására irányuló eljárásról az érdeklődők megfelelő tájékoztatást kapjanak. A tájékoztatásra irányuló igény érthető, hiszen a ciprusi hatóságok a vizsgálatokat a tragikus esemény óta eltelt egy év alatt sem fejezték be.

Schocktüdő

Mindez azt jelenti, hogy a család a mai napig nem kapott elfogadható hivatalos tájékoztatást arról, hogy mi okozta Zavadszky Gábor halálát.

A Külügyminisztérium illetékes szerveinek segítségével terjedelmes levelezést folytattunk a ciprusi hatóságokkal az elmúlt egy évben. Ennek eredményeképpen kaptuk kézhez azt az orvosi jelentést, mely szerint a halál oka úgynevezett schocktüdő, amely a bal alsó végtag traumájának, másfelől a bal mellkasfél bevérzésének következménye lehet.

Megválaszolatlan kérdések

Az általunk 2006. júniusában kézhezvett orvosszakértői véleményt, és a ciprusi rendőri jelentést átadtuk a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvosszakértői Intézetének, és felkértük az intézetigazgatót orvosszakértői vélemény elkészítésére. Keller Éva egyetemi tanár, igazságügyi orvosszakértő a szakvéleményét elkészítette, és megállapította, hogy a ciprusi szakvélemény ellentmondásos, hiányos, ezért elfogadhatatlan, a magyar szabványoknak nem felel meg. Dr. Keller Éva számos olyan kérdést vetett fel, amelyre a ciprusi orvosszakértői vizsgálat egyáltalán nem terjedt ki, holott szükséges lett volna, és olyan további vizsgálatok elvégzését javasolta, amelyek a halál valós okának feltárását eredményezhetik.

Mindehhez szükséges lenne, hogy a ciprusi hatóságok átadják részünkre az eredeti szövetmintákat, és azt az orvosi dokumentációt, amely a sérülés bekövetkezése és a halál beállta közötti három napban történt orvosi kezeléseket írja le.

A magyar orvosszakértő szakvéleményét, és az az alapján megfogalmazott igényeket 2006. júliusában szintén a Külügyminisztérium közreműködésével továbbítottuk a ciprusi nyomozóhatósághoz, ahonnan 2006. augusztus hó végén azt a választ kaptuk, hogy a vizsgálatok rövidesen befejeződnek, és a család hivatalos tájékoztatást kap a halál okáról a ciprusi orvosszakértői vélemény és a nyomozás egyéb adatai alapján.

A szövetmintákat nem küldték el Magyarországra

A fentiek ellenére a magyar orvosszakértői véleményre többszöri sürgetés ellenére sem kaptunk választ, a megismételt szövettani vizsgálathoz szükséges mintákat sem juttatták el hozzánk, és a vizsgálat befejezéséről sem értesítették a ciprusi hatóságok a családot.

A ciprusi hatóságok eljárásának elhúzódására semmilyen ésszerű, elfogadható magyarázat nem adható, az eljáró hatóságok tájékoztatásának teljes hiánya nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak, a magyar és az európai gyakorlatnak, és az általános emberi normáknak sem. A nevezett hatóságokhoz intézett megkereséseinkre rendszerint csak több hetes, nem ritkán több hónapos késéssel érkezett válasz, avagy egyáltalán semmilyen választ nem kaptunk.
Miért nem hallgatták meg Zavadszky Mónikát?

Számunkra úgy tűnik, hogy a ciprusi nyomozóhatóságok nem végzik kellő alapossággal a munkájukat, és nem áll érdekükben, hogy a Zavadszky Gábor halálához vezető körülmények olyan módon kerüljenek feltárásra, hogy az alapján bármely természetes, avagy jogi személy felelőssége megállapítható legyen. Ezzel összefüggésben megjegyzem, hogy többszöri kérésünkre sem hallgatták meg a nyomozásban Zavadszky Mónikát, aki férjével a sérülés bekövetkezésétől a haláláig naponta többször is felvette a kapcsolatot, így a nyomozóhatóság első kézből szerezhetett volna információt az elhunyt halála előtti állapotáról, mivel arról részletesen beszámolt feleségének.

Ügyfelem és családja számára elfogadhatatlan az is, hogy nem kapnak tájékoztatást az Apollon klub vezetőségétől sem. Nem kétséges, hogy Zavadszky Gábor, az Apollon játékosa, csapata mérkőzésen szerzett sérülésének következményeként halálozott el, és az sem, hogy a halálát súlyos orvosi mulasztások, nem megfelelő kezelések, és nem kellően gondos ellátás okozták. Tekintettel arra, hogy a halálhoz vezető okok feltárására hivatott ciprusi hatóságok vizsgálatának eredményére tovább várni hiábavalónak tűnik, ügyfelem megvizsgálja az igényeinek érvényesítésére alkalmas jogi eljárások megindításának lehetőségét.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!