Sport

2013.08.03. 16:13

Világbajnokok! Magyarország-Montenegró 8-7

Végig vezetve nyerte meg a világbajnoki döntőt Magyarország. Benedek Tibor csapata szenzációsan játszva győzte le Montenegrót. Nézze meg újra a meccset!

Garai Szakács László

Világbajnoki döntő: Magyarország-Montenegró. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria)

A finálé - csak Magyarországról elérhető videóMagyarország-Montenegró 8-7 (2-0, 1-2, 3-2, 2-3)
Férfi vízilabda világbajnokság, Barcelona, Bernat Picornell Uszoda. Vezette: [namelink name="Sergio Sorell"] (spanyol), [namelink name="Boris Margeta"] (szlovén).
Magyarország: Nagy, Decker A. (kapusok) – Gór-Nagy, Madaras, Bátori, Vámos 1, Hosnyánszky 1, Decker Á., Szivós 2, Varga Dá. 1, Varga Dé. 1, Bedő, Hárai 2. Szövetségi kapitány: [namelink name="Benedek Tibor"].
Montenegró: Radics, Scsepanovics (kapusok) – Dr. Brguljan, Paskovics, Petrovics 1, Da. Brguljan 1, Crousillat 1, M. Janovics, N. Janovics, Ivovics 3, Misics, Klikovacs 1, Jokics. Szövetségi kapitány: [namelink name="Ranko Perovics"].
Gól - emberelőnyből: 10/2, illetve 12/4.
Gól - ötméteresből: 1/0, illetve -.

Benedek Tibor szövetségi kapitány, aki 2003-ban játékosként is világbajnok volt: "Egészen más érzés ez most kapitányként, mint játékosként volt, bár pályafutásom végén már éreztem hasonlót a mostanihoz, amikor a többiek örömét láttam. A félidőben már mondtam a fiúknak, mi jobban akarjuk a győzelmet és meg is fogjuk nyerni a meccset."
Hosnyánszky Norbert: "A világbajnoki aranyérem nekem ugyanolyan értékes és kedves, mint az olimpiai volt. A kihagyott büntetőm után nem estem kétségbe, túl kell lendülni ezen és sikerült is. A montenegróiak elbizonytalanodtak, mi viszont végig tudatosan játszottunk, ráadásul Nagy Viktor szenzációsan védett. Ez életem csúcspontja".
Bátori Bence: "Erről álmodtam egész életemben. Fantasztikusan dolgoztunk egész nyáron, kőkeményen megharcoltunk az aranyéremért".
Bedő Krisztián: "Az akarás volt a döntő, ezzel nyertünk."
Hárai Balázs: "Ma van édesanyám szülinapja, ezzel a világbajnoki aranyéremmel ajándékoztam meg. Az is motivált, hogy eddig még sosem álltam a világbajnoki dobogó tetején."

Szivós Márton a Facebook-rajongói oldalán: "Adjatok egy pofont, hadd ébredjek fel! Azért lettünk világbajnokok, mert hittünk a munkában, az edzőnkben és a taktikában. Itt a világbajnokság alatt végleg igazi csapattá értünk."

Nézze újra a gólokat!

Nagy Viktor, Decker Attila (kapusok) – Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert, Bátori Bence, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Bedő Krisztián, Hárai Balázs. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.

Harmadik diadalával a magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnokságok örökranglistájának élére ugrott. Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg, így a szintén háromszor aranyérmes olaszokat megelőzve került az élre, ugyanis nekik „csak" két ezüst- és egy bronzmedáljuk van a világbajnoki címek mellett. A női válogatott a szombaton megnyert bronzéremmel az örökrangsor második helyén utolérte Olaszországot, mivel jelenleg mindkét együttesnek 2 arany-, továbbá 1-1 ezüst- és bronzérme van. Az első helyen továbbra is az amerikaiak állnak három végső diadallal.

A torna legjobb kapusa Nagy Viktor lett, az álomcsapatba is bekerült, csakúgy mint Varga Dénes.

Világbajnoki döntő: Magyarország-Montenegró. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria)


4. negyed
8. perc:
Az utolsó (?) támadásukat mellélövik a montenegróiak, Dr. Brguljan lő mellé. Mi is rosszul lövünk. Nyolc másodperccel a vége előtt előnyt kap Montenegró, de Nagy Viktor véd. Világbajnok Magyarország!

7. perc: Most mi kapunk emberelőnyt, megint Hárairól küldenek ki egy kéket, de nem rendőrt. Benedek megint időt kér. Madaras gólpasszt ad Szivósnak, aki közelről nem hibáz, 8-7. De mit keresett Marci a falban?! Mindegy, gólt lőtt!

6. perc: Varga Dánielt küldik ki, időt kérnek, egyenlítenek, Ivovics, 7-7.

5. perc: Újabb montenegrói ejtés, Nagy Viktor számít rá, így Dr. Brguljannak nincs esélye.

4. perc: Varga Dénest küldik ki. M. Janovics a kapufára ejt. Hárai megint előnyt harcol ki. Madaras elrontja.

3. perc: Kezdődik! Hárait megölik, de ezért nem jár semmi. Cserébe megkapjuk a saját kapunknál a labdát. Emberelőnybe kerülünk Benedek időt kér, be kell rakni! Hosnányszkyt beszéltük meg. És meg is csináltuk, 7-6.

2. perc: Az első kék átlövésgól, Ivovicsé a bravúr, 6-6.

1. perc:
Az utolsó(?) ráúszást is Montenegró hozza el. M. Janovics lövését védte Nagy Viktor. Nem is értjük, miért kísérleteznek olyan messziről... A túloldalt Szivós lövése vágódik le.

Világbajnoki döntő: Magyarország-Montenegró. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria)


3. negyed (3-2)
8. perc:
Hárairól állítanak ki, sőt kettős előnyben vagyunk, de Hosnyánszki majd Varga Dénes is elrontja. Még van nyolc perc.

7. perc: Ha nem védekeznek rendesen Varga Dánielen, akkor gólt lő. Megtette most is, 6-4. Decker Ádám most már csak szurkol, kipontozódik. Klikovacsnak tették be a falba ezúttal, szépít, 6-5. Pontosabban Nagy Viktor befejelte, hogy ne legyen annyira unalmas a finálé...

6. perc: Elcsicsergik a bírók a labdát tőlünk, nem tudni, miért. Szivóst is kiküldik, a bejátszást Nagy Viktor védi, szerintünk a hónaljszőrében akadt el a labda.

5. perc: Montenegrói kontrafault, nem tudunk élni vele Paskovics szerez meg egy rövid passzt, de felállunk védekezésben. M. Janoivcs lő fölé.

4. perc: Petrovics lőtt felső kapufát, Varga Dániel meg Scsepanovicsot...

3. perc: Hárai pihen, Montenegró egyenlít, Crousillat, 4-4. "Varga, Varga-figura", de ezúttal Szivós fejezi be, 5-4.

2. perc: Végre magyar előny, Vámos lő, ez egyenlő a góllal. Most is így lett, ballal, a jobb kapufára, onnan a kapuba, 4-3.
Nem tudnak gólt lőni a montenegróiak, de mi sem, Scsepanovics Nagy Viktor teljesítményhez közelít, sajnos.

1. perc: [namelink name="Vámos Márton"] úszott a labdáért, de nem ő hozta el, hanem Dr. Brguljan. Decker Ádám kiállításával kezdődik a negyed... Meg Nagy Viktor védésével. Nem szedjük össze a kipattantót, Petrovicshoz került, egyenlített, 3-3.

2. negyed (1-2)
8. perc: Kontrafaulttal indul az utolsó perc a negyedben, állítólag Bedő volt szabálytalan. Hárait küldik ki, N. Janovics lövését védte a szegedi kapus. Szivós lövését védte Scsepanovics.

7. perc: Hárai harcolt ki ötméterest, Hosnyánszky lövését kivédte Scsepanovics. Még nincs baj. Varga Dénest kiállították, be is verték az előnyt, Ivovics, 3-2.

6. perc: Madaras ront el egy emberelőnyt. A mi kapunk előtt újra Nagy véd.

Világbajnoki döntő: Magyarország-Montenegró. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria)



5. perc: Megvan az első montenegrói gól, Da. Brguljan lőtte, 3-1.

4. perc:
Újabb montenegrói támadást védekezünk ki, fogalmuk nincs, hogyan lőhetnének nekünk gólt. Az ellentámadásunknál Szivós majdnem kidönti a kapufát, de nem pattant be a labda.

3. perc: Magyar előny, amit majdnem elkapkodtuk, de aztán felállt a csapat, Hárai második góljával 3-0. Madaras tette be, neki, és ő visszatette a hosszú sarokba. Nagy Viktor kapujánál most egy másik szegedi a zseni, [namelink name="Szivós Márton"] blokkol remekül, megint mi jöhetünk.

2. perc: [namelink name="Decker Ádám"] keze felett száll el egy bejátszás, a szegedi védő nem tudta kapura tenni.

1. perc: Mi nyertük a ráúszást, Bátori hozta el. Magyar előny. Bátori lőtt a bal szélről, de Scsepanovics védett a rövid oldalon. Az ellentámadásnál Gór-Nagyot megint kiveszik a medencéből. De Dr. Brguljan kezéről elpattan a Mikasa.

1. negyed (2-0)
8. perc:
Hosszú idő után lőttünk újra kapura, de Hosnyánszky szétlőtte a felső lécet. Az ellentámadásból sem tudtak gólt szerezni Paskovicsék.

7. perc: Ivovics lövését blokkoljuk, lábbal(!) mentett [namelink name="Bedő Krisztián"]. Ezúttal hozzánk pattant. De megint nem tudjuk rendesen befejezni a támadást.

6. perc: Megint nem jutunk támadásban lövésig, de azt azért nem lehet mondani, hogy most csak fürdenek a fiúk.

5. perc: Lejár a támadóidőnk, nem tudtunk kapura lőni. Vajon mi történt a kapunk előtt? Igen, Nagy védett. Sokból semmi eddig, szerencsére.

5. perc: Decker Ádámot küldik ki, újabb "vendég" emberelőny, kimarad. Viktor for valami! Nagy Viktor egyébként Bogdan Apostuhoz hasonlóan nem szeretett úszni. Ő szerencsére príma vízilabdakapus lett, utóbbi meg egy átlagos román labdarúgó.

4. perc: Príma védekezés, blokkolt kék lövés, de visszapattan a montenegróiakhoz a labda. Hosnyánszky remekül védekezik. Lassan egy perce támadnak Brguljanék, de eddig mindent véd Nagy Viktor.

3. perc: A második magyar érdemi támadás, második akciógól, Szívós teszi be Hárainak, akit nem érdekel, hogy megfojtja Ivovics, és becsavarja, 2-0. Montenegró rögtön időt is kér.

3. perc: Varga-Varga, gól. Dániel teszi be Dénesnek, gól, 1-0. Montenegrói kontrafault után újra jövünk.

2. perc: Nem sokáig támadtunk... Az A-Híd Szeged kapusa az egyenes kieséses szakaszban hetven százalék fölött véd, egyébként... Kék előny, Gór-Nagy úszik ki, szokásos kezdés. Varga Csuvi szelleme leng a 2-es sapkában. Szerencsére mellélövik az emberelőnyt.

1. perc: [namelink name="Varga Dénes"] és Paskovics úszik a labdáért. Utóbbi hozta el a labdát. [namelink name="Nagy Viktor"] rögtön szuperül véd.

Világbajnoki döntő: Magyarország-Montenegró. Fotó: MTI/Kovács Anikó (galéria)



22:15 Pedig legutóbb a Margitszigeten 8-5-re kikaptunk tőlük, igaz, [namelink name="Varga Dániel"] akkor nem játszott. Igaz, a góllövőlistát vezető Ivovics sem... Még egy rossz hír: 5 győzelem, 1 döntetlen, 7 vereség eddig a mérlegünk Montenegró ellen.

22:14 Kemény Fecsó bácsi szerint megnyerjük a döntőt. Legyen igaza!

22:13 Espanol meccset nyert Spanyolországnak

Az ötödik helyért lejátszott mérkőzésen Spanyolország 10-8-ra legyőzte Görögországot. Espanol öt gólt lőtt.

22:11 Spanyol, szlovén bírópáros, himnuszok. [namelink name="Hajdú B. István"] úgy tudja, Sorell sporttárssal eddig minden meccsünket elbuktuk...

21:07 Amíg várunk, nézze újra az elődöntőt, közel negyedórás összefoglaló a horvátok ellen mérkőzésről.



20:49 Magyarország eddig négy fináléban vett részt. 1998-ban Perth-ben Spanyolországtól kaptunk ki 6-4-re, tíz éve ugyanitt, Barcelonában hosszabbításban vertük Olaszországot 11-9-re, 2005-ben Szerbia-Montenegrótól kaptunk ki Montrealban 8-7-re, 2007-ben pedig Melbourne-ben kaptunk ki hosszabbításban 9-8-ra Horvátországtól. A helyszín tehát jó ómen.

Az első világbajnokságunkat 1973-ban Belgrádban egyébként egy hatos döntőben nyertük meg, ott az Egyesült Államokat 6-2-re, a Szovjetuniót 5-4-re, Kubát 8-4-re győztük le, a házigazda Jugoszláviával 3-3-at játszottunk. A csoportmeccsekről magunkkal hoztuk az olaszok elleni 6-4-es győzelmet, így kilenc ponttal végeztünk az élen.

Két évvel később Kolumbiában négyes döntőben lett második a Szovjetunió mögött hazánk. A finálé eredményei: Magyarország-Kuba 6-4, Szovjetunió-Magyarország 5-4, Magyarország-Olaszország 7-5. 1978-ban Nyugat-Berlinben megint négyes döntő, újból ezüstérem, miután a szovjetekkel és az olaszokkal is 4-4-es döntetlent játszottunk, a jugoszlávokat pedig 5-3-ra legyőztük. Ecuador, Guayaquil, 1982, ahol megint ezüstérmet szerzett a válogatott. Itt is négyes döntőt tartottak, két 7-7-es meccset játszottunk, előbb az NSZK-val, majd a Szovjetunióval. A hollandok elleni 7-6-os győzelmet magunkkal hoztuk.

1986-ban Madridban aztán nem sikerült a továbbjutás a csoportból, a spanyolok és az olaszok is megvertek minket, így az alsóágra kerültünk, de azt legalább megnyerte a csapat és lett kilencedik. Perth-ben, 1991-ben aztán visszaálltunk a dobogóra. Az elődöntőben a spanyolok ellen a félidei 6-3-as vezetésről buktuk el 9-8-ra a meccset, hogy aztán a bronzéremért rendezett találkozón 13-12-re megverjük az Egyesült Államokat.

Rómában 1994-ben és 2009-ben is az ötödik helyen végeztünk, csakúgy mint Fukuokában 2001-ben. 2011-ben Sanghajban pedig a negyedik helyen végeztünk, a bronzmeccsen Horvátországtól kaptunk ki 12-11-re.

20:31 Köszöntünk mindenkit, aki itt is nyomon követi a ma esti férfi vízilabda-finálét! Lassan elkezdődik közvetítésfolyamunk, tartsanak velünk!


Horvátországé a bronzérem

Az olimpiai bajnok horvát válogatott szerezte meg a bronzérmet a barcelonai vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, mivel szombaton legyőzte a címvédő olasz csapatot. A horvátok nagyon magabiztosan játszottak, már az első két negyedben eldöntötték a mérkőzést, kétszer nyolc perc után ugyanis öt góllal, 8-3-ra vezettek. Az összecsapás második felében az olaszok némileg felzárkóztak, de nem volt esélyük a fordításra.
A 3. helyért: Horvátország-Olaszország 10-8 (4-2, 4-1, 1-2, 1-3)

Megint találkoztak, megint a szerbek nyertek

A legutóbb ezüstérmes szerb válogatott végzett a hetedik helyen, miután magabiztosan, hat góllal legyőzte az ausztrál csapatot. A magyarokkal egy csoportban lévő két együttes első meccsét is a szerbek nyerték, akkor "csak" 10-7-re győztek.
A 7. helyért: Szerbia-Ausztrália 13-7 (3-2, 2-2, 4-2, 4-1)


Korábban írtuk:
Csak az eleje volt nehéz. Pontosabban tűnt nehéznek, nekünk, kívülállóknak. Kínát legyőzni nem volt kunszt, majd amikor jött a „szokásos" szerbek elleni vereség, egyből elkezdtünk „varjúzni" és beletörődni. Nem lesz itt semmi... Erre még rá is erősített az ausztrálok elleni iksz. Majd a kazakok ellen nyert a csapat, a görögök ellen pedig már játszott is, sőt oktatott. Hogy aztán a horvátok ellen elérje azt, hogy megint egy emberként drukkoljon "neki" az egész ország.

Igaza volt Nagy Viktornak, az A-Híd Szeged kapusának. Mindenki... Fotó: MTI/Kovács Anikó

Igaza volt Nagy Viktornak, az A-Híd Szeged kapusának. Mindenki... Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ugyanakkor egy kicsit most még nehezebb lesz: nem igazán vagyunk már „underdogok", sötét lovak, meglepetéscsapat. Visszaültünk a helyünkre, az elitek közé. Ide azt a trónt!

Amíg eljön az esti döntő, olvassa el újra a Szivós Mártonnal és Decker Ádámmal készült exkluzív interjúinkat!

Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!