Szakácskönyv

2016.11.22. 10:00

Jolika néni fogyni szeretne

Helyes életmóddal, tudatos táplálkozással sokat tehetünk az egészségünkért. Egyik rendszeres receptbeküldő olvasónkat, Vass Istvánnét hívtuk fel, árulja el, hogyan vigyáz az egészségére, hogyan étkezik, és mit kérdezne egy dietetikustól.

Kancsár Tímea

„Egy évig járni sem tudtam, most bő két hónapja ellátom itthon a házimunkát, a kertet, és főzök a gyerekeknek" – meséli Vass Istvánné. A 74 éves Jolika 40 éve olvasója lapunknak, rendszeres receptbeküldőnk, korábban több receptet osztott meg szerkesztőségünkkel.


Több súlyos betegségen is átesett már az idős dorozsmai asszony. Legutóbb a bokájával műtötték, platinával rögzítették. Viszont idővel probléma volt vele, így újra meg kellett műteni kicsit több mint egy évvel ezelőtt. Utána azonban orbánca lett, és vérmérgezése – tudjuk meg Jolikától, aki ekkor nagyon rossz állapotba került. Amíg nem voltak a lábával gondjai, mozgékonyan élt. Amit megevett – szereti a finom ételeket –, azt le is mozogta. Amióta azonban mozgásszervi problémái adódtak, „ragadnak rá a kilók".



Szegedi olvasónk együtt él lányával és vejével, hétköznap vendéglőből hordják az ételt. Ezt már megváltoztatni nem lehet, viszont a mennyiségeken csökkenthetnek, és esetleg egy kicsit „csalhatnak" azzal, ha több savanyúságot esznek mellé. Jolika minden télre rengeteg almapaprikát tesz el magában vagy karfiollal, és a lecsóalap is mindig ott van a spájz polcain. Hétvégente süt-főz a családnak. Ünnepi menüből lehet választani: pörkölt, rántott hús, csirke, csontlevesek.


Sütni is szeret: túrós lepény, fonott kalács és tepertős pogácsa gyakran szerepel a választékban. Bármelyik legyen is az aktuális, ügyel arra, hogy vitaminban gazdag saláta is kerüljön az asztalra. Nagy kedvenc: frissen leszeli a paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát, picit sózza, és citromot csorgat rá. Szeretik a rukkolát és a hagyományos fejes salátát is.


[namelink name="Polgár Annamária"], a szegedi Aranyklinika dietetikusa segített Jolikának abban, milyen apróságokon érdemes változtatnia az étkezésében, hogy az önmagában elegendő legyen a fogyáshoz. Olvasónk kérdései leginkább a zöldségek-gyümölcsök téli tartósítására vonatkoztak.

 

Polgár Annamária

Polgár Annamária

– Jolika néni a lába miatt nem tud eleget mozogni, a táplálkozásán szeretne változtatni, hogy megszabadulhasson néhány felesleges kilótól. Nagyon szereti a krumplit és a rizst. Melyiket válassza inkább köretként?


– Sajnos sem a krumpliban, sem a rizsben nincsen túl sok rost. A fogyás alapja viszont az ételek rosttartalmának emelése és a bő folyadékfogyasztás. Ha már rizs, akkor legyen inkább barna, és a mennyiséget csökkentse, váltsa fel esetleg párolt zöldséggel vagy valamilyen salátával. Máskülönben érdemes valamilyen egyéb egészséges gabonát választani köretként: kölest, árpát, hajdinát. A rakott ételeknél, amiben mondjuk rizs van, lehet egy kicsit „csalni" azzal, hogy főzésnél a rizshez egy-két kanál zabkorpát keverünk. Így rostosabb lesz az étel.


– Az idős asszonynak a kertjében folyton érő fügefája van. Palacsintához, süteményekhez nagyon finom a gyümölcsből készült lekvár. Egészséges ebből sokat enni?


– Semmiképpen nem lehet korlátlanul fogyasztani a fügelekvárt, mert magas a cukortartalma. A gyümölcsöknél a fruktóz, azaz gyümölcscukor sajnos ugyanolyan „szénhidrátbomba" a szervezetnek, mint a finomított répacukor. Heti maximum egy-két alkalommal egyenek a lekvárból, főleg akkor, ha fogyás a cél.

Fotó: Kuklis István

 Jolika néni idén is megtöltötte az éléskamrát. Savanyúságok, lekvárok és lecsó sorakozik a polcokon. Fotó: Kuklis István

 A fügelekvár magában, cukor nélkül is jó lehet, nem kell hozzátenni semmit. Az ízlelőbimbók átállítása a cél. Azzal, ha a hagyományos fehér cukrot kivesszük, a szervezet meg fogja szokni, hogy mások az ízek. De természetesen édesítőszereket is tehetünk cukor helyett a lekvárokba – korszerű a választék.


– Vegyes savanyúságokat, almapaprikát karfiollal is gyakran savanyít az asszony. Egészségesek?


– Az ecetes és cukros dolgokat kevésbé ajánlom. A hagyományosan sóval erjesztett (fermentált) savanyú káposzta vagy kovászos uborka nagyon egészséges.  Támogatja a gyomorműködést. Rostot is fogyasztunk velük. Az eljárást a legtöbb zöldséggel meg lehet csinálni, akár a nyári tököt is el lehet csak sóval készíteni. Bizonyos betegségek kapcsán azonban figyelni kell a sóbevitelre.


– Jolika mindig rak el télire zeller- és zöldségzöldet, illetve lestyánt. Lemossa, lecsorgatja, elcsomagolja és lefagyasztja. Így konzerválja benne a vitaminokat? Jó módja ez a tartósításnak?


– Mindenképpen a fagyasztottat ajánlanám a friss után, hiszen így konzerváljuk a legjobban a zöldségekben, gyümölcsökben lévő vitaminokat, tápanyagokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!