Szeged és környéke

2012.08.29. 22:44

150 milliós kép a Munkácsy-kiállításon

Szeged - Pár napig otthonában „dédelgette" legújabb szerzeményét, Munkácsy Mihály Pásztorlány című képét Pákh Imre amerikai–magyar üzletember, műgyűjtő.

Dombai Tünde

Az alkotást most nyáron sikerült megszereznie az alapítványának több mint 150 millió forintért. Legutóbb három hete gazdagította a szegedi Munkácsy-tárlat anyagát; akkor A falu hőse című kép ismeretlen előtanulmányát vette meg, és hozta el a Móra-múzeumba. Szerdán a legújabb remekművet mutatta be, reményei szerint egy hónap múlva újabb festménnyel gyarapszik a kollekció.

A most érkezett kép – amilyenhez foghatót az alapítvány csak három évente szerez meg – 1876-ban készült. Potter Palmer amerikai műgyűjtő vette meg a festő menedzserétől, akinek a halála után családja a chicagói szépművészeti múzeumnak adományozta. Ezután száz évig lappangott a festmény. 2008-ban bukkant fel újra a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén, mint a helyi városi könyvtár tulajdona.

A Pásztorlány című festményt Pákh Imre alapítványa kétéves huzavona után szerezte meg. Fotó: Schmidt Andrea

A Pásztorlány című festményt Pákh Imre alapítványa kétéves huzavona után szerezte meg.
Fotó: Schmidt Andrea

[namelink name="Pákh Imre"] akkor a licitálásban alul maradt, de egy magyar befektető megszerezte, letisztíttatta, keretet készíttetett hozzá. Két éve nyílt ismét lehetősége a gyűjtőnek, hogy megvásárolja a képet, de az üzletet hosszas huzavona után csak néhány hete sikerült nyélbe ütni. A remekművet korábban két fővárosi műkereskedőnél és a debreceni MODEM-ben már bemutatták, de ilyen nagy Munkácsy-tárlaton még soha nem szerepelt. Az állványának is története van: Munkácsy ezen dolgozott.

A nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőnként is láthatók Munkácsy alkotásai a múzeumban, csütörtökön pedig egészen este 8-ig tart nyitva a közgyűjtemény.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!