Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

A működés biztos, a fejlődés nem

Hamarosan eldől, tudja-e idén támogatni a megyei önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. fejlesztéseit. Ha nem, akkor sem fenyegeti végveszély a megye egyik legsikeresebb turisztikai és múzeumi vállalkozását. Az igazgató és a közgyűlés alelnöke éles vitával búcsúztatta a 2006-os évet. A politikus lyukas zsáknak nevezte a kht.-t, amibe nem érdemes pénzt önteni. Mára csillapodtak a kedélyek.

Bakos András

Új látványosságokra is szükség van a történeti emlékparkban. Fotó: Frank Yvette„Aki a bajban rikoltoz és lármáz, az rosszul védi magát" – mondta Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke december eleji sajtótájékoztatóján. Ez a megjegyzés Nagy Lászlónak, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatójának szólt, aki lapunk hasábjain néhány nappal azelőtt arról beszélt, hogy a park állami és önkormányzati támogatás nélkül működik, de most segítséget kérne. Zakar azt mondta, a megye előző vezetése és a park menedzsmentje a hibás azért, hogy csökken a látogatottság Ópusztaszeren, a hosszú távú programokat hiányolta, és kijelentette, a megye nem fog pénzt önteni egy lyukas zsákba.

A konfliktus kialakulásában közrejátszhatott, hogy a park még szeptemberben összeállított egy tervezetet, amely többféle, új látnivalókról és megvalósításra váró ötletekről szólt. Ezekhez a pénzt pályázati úton szeretnék előteremteni, és ehhez szükséges önerőt szeretnének kérni a tulajdonos megyei önkormányzattól. A működésre azonban nem kérnek támogatást. Az új megyei vezetés pedig – okulva az előző ciklus gazdasági természetű botrányaiból – azonnal a szigorú szemüveget tette föl, hogy átnézze a terveket. Talán az sem volt jó pont, hogy a megye előző irányítói az augusztus huszadikákat rendszeresen a parkban ünnepelték, holott a park sokszor tett javaslatot más jellegű ünnepségre.

A konfliktusról Nagy László igazgató nem kívánt nyilatkozni, bővebben Zakar Péter alelnök sem, de azt elmondta, azóta többször is tárgyaltak. Folynak az egyeztetések a költségvetés összeállításáról. Kérdésünkre elmondta, még nem tisztázott, tud-e adni pénzt a megye a fejlesztésekhez.

Ha nem, információink szerint akkor sem fenyegeti idén veszély a megye egy évtizede legsikeresebb turisztikai és múzeumi vállalkozását. Tény, hogy amikor ismét látni lehetett a Feszty-körképet Ópusztaszeren, egy év alatt 560 ezer látogató váltott jegyet a parkba. Igaz, tavaly összesen már csak 212 ezer 500 látogató érkezett. Országos viszonylatban is az érdeklődés csökkenését jelzi, hogy míg tíz évvel ezelőtt vezette az országos versenyt az ÓNTE, ami a látogatószámot illeti, most csak a tizenegyedik – a nyolcszáz között. Ezen a listán zömmel olyan intézmények sorakoznak, amelyek nem közhasznú társaságként, hanem klasszikus intézményi formában, állami támogatással működnek. Különös kettősség: Ópusztaszeren a nemzeti kulturális örökség egy jelentős szeletét őrzik és mutatják be, ugyanakkor ezt piaci alapon teszik, úgy, hogy az elmúlt tíz évben 370 millió forintnyi értékkel gyarapodott a park, saját erőből.

Ahhoz, hogy hosszú távon továbbra is sikeresen működjön, új látványosságokra van szükség. A fő látnivalót, a Feszty-körképet már sokan látták, a skanzen házai 30 évesek, akkor is a hagyományos technológiával épültek – egy vert falú ház pedig könnyebben pusztul, ha nem lakják. A park ugyanúgy készült a 2007-től 2013-ig tartó uniós időszakra, mint az önkormányzatok, jó ötletekben nincs hiány, a pályázatok készen állnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!