Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

A RET visszadobta a miniszter javaslatát

Lavinát indíthat el a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács, amely tegnap úgy döntött: egyezkedés nélkül visszautasítja a kórházi ágyszámokra vonatkozó minisztériumi javaslatot. A többi régióban ezután döntenek. A Bács-Kiskun és Békés megyei kórházfönntartók elfogadták a Csongrád megyei álláspontot: annyi ággyal, amennyit a minisztérium adna, itt nem lehet egészségügyi ellátórendszert működtetni.

Bakos András

Ellenszavazat nélkül döntötte el tegnap a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács, hogy elutasítja Molnár Lajos egészségügyi miniszter javaslatát a kórházi ágyszámok ügyében. Ezek után a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye kórházfönntartóit tömörítő testület már nem tart több ülést.

A régió RET-jében a fönntartott ágyszámok alapján számolják a szavazati erőt. Eszerint 17 és fél ezer ágy képviselői voksoltak a minisztériumi javaslat visszaküldése mellett, 1300 ágy fönntartói tartózkodtak. Nem is került sor arra, hogy a régión belül egyeztessenek az ágyakról.

Az Észak-Alföld is nemet mondott

Számtalan olyan megválaszolhatatlan kérdés van, ami miatt a felelősséget nem kívánjuk átvállalni, a jelenlegi javaslatot nem fogom megszavazni, ezért nem hozhat érvényes döntést az Észak-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács (É-RET), de támogatható többségi döntést sem tudok elképzelni – mondta egy szolnoki sajtótájékoztatón Fejér Andor, Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlési elnöke. – Az embernek olyan érzése támad, hogy bohóc szerepére kérik fel a regionális egészségügyi tanácsban, mert az alakuló ülés végén kiderült, hogy komolytalan munkára kértek fel bennünket, ugyanis a 43 tagból álló É-RET 41 ágyat oszthatna szét a régióban – tette hozzá az elnök.

A RET így gyakorlatilag elfogadta a Csongrád megyei közgyűlést képviselő Nógrádi Zoltán indítványát, amelyről lapunk tegnapi számában beszámoltunk. Nógrádi – és vezető Csongrád megyei orvosok – úgy érveltek, a Molnár Lajos által hétfőn nyilvánosságra hozott javaslat, amely a megpályázható ágyszámokról szól kórházanként, szakmai egyeztetés nélkül született. Szerintük Molnár ezzel a javaslattal szétverné az ellátórendszert, és előkészítené az egészségügyi intézmények privatizációját.

Nógrádi a tegnapi döntés után lapunk kérdésére elmondta: sikerként értékeli a RET kiállását, különösen azt, hogy az MSZP-hez és az SZDSZ-hez – tehát a kormányhoz – közel álló kórházfönntartók is egyet értettek vele. Az igazi munka azonban most kezdődik: a kórházak, klinikák kidolgozzák a saját közös javaslatukat, amely arról szól, mennyi ágy vonható ki a rendszerből úgy, hogy működőképes maradjon. A javaslatot várhatóan csütörtökön hozzák nyilvánosságra. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány, a parlament módosítsa a törvényt is, mert az ebben lévő keretfeltételek szerintük elfogadhatatlanok.

A törvénymódosításra akkor lehet esély, ha ezt nem csupán a dél-alföldiek kérik. Nógrádi azt mondta, az ő határozatuk született meg először, a többi RET ezután dönt.


A Fidesz rendkívüli közgyűlést javasol Szegeden

Oláh János, a Fidesz szegedi frakcióvezetője a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, mert – ahogyan tegnapi sajtótájékoztatóján fogalmazott – „a szegedi egészségügyi rendszer súlyos válsághelyzetben van, hazudozás, csúsztatás, maszatolás folyik."
A frakcióvezető hozzátette: „a város közpénzből és uniós forrásokból 2,5 milliárd forintos költséggel újította fel a II-es kórházat és 1 milliárd forintból az 1. számú rendelőintézetet, amelytől most szabadulni igyekszik. Félő, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása csupán a privatizációt készíti elő."
Ványai Éva, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke elmondta, az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló törvény értelmében, olyan határidők vannak, amelyek márciusra tolhatják a közgyűlés és az egyetem döntését az integrációról. A közgyűlés rendkívüli összehívásához írásbeli előterjesztés kell, amit Oláh János egyelőre nem adott be.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!