Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

A világ legnagyobb könyve

Több mint tíz kilogrammot nyom majd az a könyv, amelyet három szegedi gimnazista ötlete nyomán adnak ki. A 100 ezer gondolat című kiadványba bárki írhat. A kezdeményezés mellé állt számos híresség, köztük Albert Györgyi, Pálffy István, Sztevanovity Zorán, Pártai Lucia, Koltai Róbert és Cseh László is.

Nyemcsok Éva

Az ötletgazdák: Miklós Tímea, Buczkó Balázs és Süli Nikolett. Fotó: Schmidt Andrea– Árpás Károly tanár úr tette fel a kérdést magyarórán: egy könyvnek hány szerzője lehet? Szünetben viccelődtünk, miért is ne lehetne 1-2 helyett akár százezer írója egy könyvnek? – mesélt az ötlet születéséről a Deák gimnázium két diákja, Miklós Tímea és Süli Nikolett. E gondolat annyira foglalkoztatta őket, hogy elmondták Timi barátjának, Buckó Balázsnak, meg persze a szüleiknek is. Timi nevelőapja, Török Tamás is morfondírozott egy kicsit. Ezt követően pedig, ahogyan ez a felnőttek világában már lenni szokott, felgyorsultak az események. Elhatározták: kiadnak egy olyan könyvet, aminek bárki szerzője lehet.

Persze az lenne a legjobb, ha százezer ember írná bele gondolatait a világ leendő legnagyobb könyvébe. Merthogy amire készülnek, nemcsak egyedi, hanem világrekord is. Török Tamás Kovács Péter pr-szakember segítségét kérte, majd neves személyiségeket kerestek meg. A gyerekek kitaláltak 13 témakört, mindegyiknek egy-egy híresség a témavezetője. Az Üzenet a jövőbe című fejezeté Pálffy István, az Üzenet az utódnak blokké Gerendás Péter. Müller Péter a szeretetről bejegyzett gondolatok gesztora, míg a pénzről szóló bejegyzések sorában Klapka György az első.

Jószolgálat

A könyv 0. sorszámú példányának borítója porcelánból készül majd el. Ezt az év végén Londonban bocsátják árverésre. A bevételt – az ötletgazda, Timi, Niki és Balázs kívánsága szerint – az Aranyág Alapítvány kapja meg. A fiatalok azért ezt a szervezetet választották, mert szerintük az alapítvány tudni fogja, hol van a legnagyobb szükség a pénzre, s eszerint osztja majd el.

Természetesen az ötletgazdák is – akik szeretnék, ha minél több szegedi csatlakozna hozzájuk – írtak az egyelőre interneten készülő könyvbe. A szeretettel kapcsolatos fejezetbe szánta Timi a mondatot: „A szerelem egy mindent elsöprő érzés, mely vakon vezet, majd élni tanít." Ezt Niki saját tapasztalatával egészítette ki: „A szerelem és a fájdalom megtanított, hogy ne csak nézzek, hanem lássak is." Balázs az Utódoknak címezte: „Srácok! Azt, hogy kivel milyen mély a szerelmetek, az határozza meg, hogy mennyire enged közel a másik is a szívéhez. Ha távolságtartó marad, Te hiába erőlködsz, nem lesz a Ti kapcsolatotok tiszta és őszinte. Jók legyetek!"

A világ leendő legnagyobb könyvébe az interneten a www.100000gondolat.com internetes portálon bárki írhat 220 karakterben. Ezért 8500 forintot kell fizetni. A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, annyi példányban nyomtatják csak ki, ahány szerzője lesz. A szerzők a szeptemberben megjelenő könyvből egy-egy darab sorszámozott példányt kapnak, amit futár szállít házhoz. A könyv ugyanis várhatóan négyezer oldalas lesz, és több mint tíz kilogrammot nyom majd! A kötet írói egy-egy karton Veritas Gold ásványvizet is kapnak ajándékba a világ legnagyobb könyvének elkészülését támogató cégtől, és kisorsolnak köztük több nyereményt is. A Saabot forgalmazó Polar Mobil Hungary Kft. például egy hétre kölcsönad egy autót a szerencsés „írónak". A fődíj: egy kétszemélyes utazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!