Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Aggódnak a szegedi háziorvosok

Szegeden és környékén is óriási az ellenállás a háziorvosok részéről a február 15-étől bevezetendő vizitdíjjal kapcsolatban. Szerintük a vizitdíj nem szorítja vissza a hálapénzt és az indokolatlan orvoshoz fordulást sem. A leginkább mégis azért tiltakoznak, mert állításuk szerint a vizitdíj nem pótolja a háziorvosi praxis kieső bevételeit.

Horváth Levente

Egyre több az adminisztráció. Fotó: Schmidt AndreaA háziorvosok egyöntetűen állítják, hogy a vizitdíj február 15-i bevezetésével az érdemi betegellátás szinte teljesen ellehetetlenülhet. Szerintük a rendelkezések növelik az adminisztratív terheket, és a betegellátás ideje is növekszik majd. Ráadásul januártól csökkentették a háziorvosok finanszírozását is: a kiesett bevételeket nem tudják pótolni a vizitdíjból.

Kálmán Antónia, algyői háziorvos szerint a vizitdíjnak nem lesz visszatartó ereje, mert a törvény nem fogalmaz egyértelműen a krónikus betegekkel kapcsolatban: – A notórikusan visszajáró betegeket, akik krónikus betegnek vallják majd magukat, ezután sem fogom tudni meggyőzni, hogy havonta csak egyszer jöjjenek vizsgálatra – panaszkodott az orvos. – Az is érthetetlen, hogy azoknak, akik fizetik az egészségbiztosítási alapot, az egészségügyi hozzájárulást és a szolidáris adót, vajon miért kell vizitenként újabb háromszáz forintot fizetniük?
A háziorvosok úgy érzik, nem pénztárosoknak kellene lenniük és nem azon kellene nyűglődniük, hogyan adjanak majd vissza tízezer forintból.

Kinek nem kell fizetni?

Bővülhet azon betegek köre, akiknek nem kell megfizetni a február 15-étől bevezetendő vizitdíjat – mondta az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Valószínűleg mentesülnek a díjfizetés alól a dialízisre járók, az onkológiai és az AIDS-betegek, a hemofíliában szenvedők, a cukorbetegek, valamint a szervátültetésen átesettek – ismertette Horváth Ágnes. A tavaly év végén elfogadott törvény értelmében nem kell vizitdíjat fizetnie a gyermekeknek, a terhesgondozásra járóknak, a hajléktalanoknak, továbbá a kötelező népegészségügyi ellátások és a meghatározott szűrővizsgálatok után sem.

Az algyői doktornő azt is elmondta: legutóbb hozzávetőleg ötvenezer forinttal kapott kevesebb finanszírozási díjat. – A beteg után járó kártyapénzt is csökkentették. Vállalkozóként az orvosi eszközöket, a kötszereket, a sürgősségi ellátás költségeit, a rezsit és az asszisztensem bérét is nekem kell megfizetnem. Nem csodálkoznék, ha sokan felhagynának a praxisukkal és bezárnák a rendelőjüket.

Kocsmár Attila szegedi háziorvost egy átlagos napon 30-40 beteg keresi fel. – Minden bizonytalan, nagy káoszra számítok. Már a háziorvosi finanszírozás csökkenése is érzékenyen érintett bennünket. A számla kiállításával pedig biztosan nő majd a várakozási idő, és a mi költségeink is megnőnek a számlatömbök vagy a pénztárgép megvásárlásával – sorolta a problémákat.

A Kiskundorozsmán rendelő Czakó Anikó sem optimista: – Ebben a hónapban már kevesebb finanszírozást kaptam, és ez nagyon érzékenyen érintett. A vizitdíj sem segít rajtunk, mert az is rengeteg költséggel jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!