Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Akciós gyógyszerek – amíg a készlet tart

Gyógyszerakció – Magyarországon egyelőre szokatlan, de a verseny megköveteli. A patikusok szerint az olcsóbb orrcseppet, lázcsillapítót, és ezek reklámozását csak a nagyok engedhetik meg maguknak.

Egyelőre még szokatlan: változó árakon kínálhatják a patikákban a gyógyszereket. Fotó: Segesvári CsabaAkciós orrcsepp, torokfertőtlenítő, lázcsillapító – ma még szokatlan, de már létező hirdetés. Januártól a törvényi háttér adott: a nem vényköteles és a társadalombiztosító által nem támogatott gyógyszerek a gyártó által ajánlott fogyasztói ártól eltérő áron adhatók és reklámozhatók. A legtöbb gyógyszertár egyelőre nem él a reklám lehetőségével, de van patika, amely már hirdeti az 50-100 forinttal olcsóbb Neogranormon kenőcsöt, Aspirin Plus C-t, Béres C vitamint. A Magyar Gyógyszerész Kamara egyébként korábban az árak emelkedését várta a szabad ár bevezetésétől.

– Előre gondolkodunk – reagált Tukarcsy László, a hirdetést már alkalmazó Pharmainvest Csoport egyik tulajdonosa arra a felvetésre: a megyében egyelőre benzinkutakon, áruházakban nem kaphatók gyógyszerek, az igazi verseny tehát még nem kezdődött el. Hozzátette: a várható gyógyszertárnyitások miatt is indokolt olcsóbban adni, amit lehet. A csoporthoz tartozó patikákban minden két hétben más készítményeket adnak kedvezőbb áron, és egyes termékeket a kirakatokban is reklámoznak.

– Egyelőre nem is gondolkodunk rajta – válaszolt Némethné Engi Etelka, a mórahalmi Ezüstkehely gyógyszertár vezetője arra a kérdésre: terveznek-e hasonló akciókat. A gyógyszerésznő szerint a falvak, kisvárosok patikái egyszerűen nincsenek olyan helyzetben, hogy megengedhessék maguknak az árleszállítást. Ezt csak tőkeerős hálózatok tehetik meg – fogalmazott a gyógyszerész, aki azonban nem zárta ki, hogy később a „kicsik" is rákényszerülhetnek arra, hogy kedvezményeket adjanak.

Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője egyetért Némethnével abban, hogy az árleszállítást és a reklámot csak a nagyok engedhetik meg maguknak. A törvény által engedélyezett készítményeket egyébként ők hónapok óta olcsóbban adják, de egyelőre nem hirdetnek. Elmondta: a gyógyszerreklám külföldön, különösen Amerikában természetes, Magyarországon egyelőre szokatlan.

B.B.A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!