Szeged és környéke

2007.01.05. 15:19

Algopyrin-hisztéria tört ki a szegedi patikákban

Megrohamozták a vásárlók a szegedi patikákat, az elmúlt napokban a megszokott mennyiség többszöröse fogyott azokból a fájdalomcsillapítókból, amelyek hamarosan receptkötelesek lesznek. Algopyrint tegnap dél óta a szegedi gyógyszer-nagykereskedelmi cég sem tud adni a gyógyszertáraknak.

Nyemcsok Éva

Sokan gondolták úgy, jó előre beszerzik a hamarosan vénykötelessé váló fájdalomcsillapítót Fotó: Schmidt AndreaÓriási tumultus volt tegnap Szegeden, az Anna-kúti Sas Patikában, bent legalább százan várakoztak, a kígyózó sorok az ajtókig értek. Az összes kassza működött, de az újonnan érkezők csak akkor tudtak belépni, ha mások már távoztak.

– Öt doboz Algopyrint vettem, nem várom meg, amíg csak receptre lehet kapni – mutatja zacskóját a patika bejáratánál Sánta István. – Olvastam, hogy ezt a gyógyszert vényre kell majd felíratni, azért pedig vizitdíjat kell fizetni február közepétől, tehát már most betárazok.

– Demalgont vettem a férjemnek, gyakran fáj a foga, nem tudunk állandóan orvoshoz szaladgálni, hogy felírassuk – magyarázta Lajos Mónika. A hat dobozt látva firtattuk, mi lesz, ha lejár a szavatossága, de az asszony azt válaszolta: addigra úgyis mind elfogy.

– A forgalom napok óta óriási nálunk, ennek egyik oka, hogy néhány gyógyszer hamarosan receptköteles lesz, a másik pedig, hogy sok a légúti, köhögős beteg – mondta Lacsány Péter, a Sas Patika tulajdonosa. Hozzátette: az Algopyrin-hisztéria mindenütt tapasztalható, náluk a szokásos mennyiség ötszörösét vitték el tegnap a vásárlók.

A szegedi gyógyszertárakban egyébként szinte minden helyen csúcsot döntött az Algopyrin-vásárlás tegnap, egyes helyeken a napi átlagos mennyiség tripláját vették meg. Kevéssé fogyott a Demalgon és a Quarelin, a Germicidből viszont alig vásároltak.

Több gyógyszerész azt mondta: az Algopyrinből akár átmeneti hiány is

Szentesen többen vásárolnak, Vásárhelyen nincs sor

Vásárhely központi gyógyszertárában nem nőtt meg a forgalom amiatt, hogy egyes, korábban szabadon megvehető pirulákat hamarosan csak vényre lehet megvásárolni. A Szegfű utcai patikában kérdésünkre elmondták: tegnap senki sem jött be azért hozzájuk, hogy nagyobb mennyiségben vásároljon. Ottjártunkkor – tegnap délután három óra táján – mindössze három vásárló volt a gyógyszertárban.

Szentesen sem volt kígyózó sor a központi gyógyszertár előtt, de több volt a vevő, és több gyógyszer is fogyott, mint más hónapokban. Sokan voltak, akik többdoboznyi orvosságot vittek el. Tényleg elkezdődött a fölvásárlás – mondta lapunknak Bugyi András, a Dr. Bugyi István Gyógyszertár vezetője.  várható, hiszen a nagykereskedelmi ellátók is lassan kifogynak készleteikből. Ez tegnap délben be is következett, a szegedi Phoenix Pharma Zrt. raktárából ekkor fogyott el az utolsó doboz ebből a fájdalomcsillapítóból.

– Hét végén már nem tudunk ebből a gyógyszerből a patikáknak adni – mondta dr. Kiss Ildikó, a gyógyszer nagykereskedelmi egység üzemvezetője. – Hétfőn reggel megyünk az újabb szállítmányért.
A döntést, hogy csak receptre lesz kapható az Algopyrin, a Quarelin, a Germicid és a Demalgon, az Egészségügyi Minisztérium azzal indokolja, hogy nagy adagban történő fogyasztásuk komoly mellékhatással járhat.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tegnap tette közzé honlapján azt a közel 300-féle gyógyszert, amit a jövőben patikákon kívül is lehet árulni. Arra még várni kell, hogy ezeket benzinkutakon vagy hipermarketekben vásárolhassuk meg. Az üzleteknek ehhez ugyanis az ÁNTSZ-től kell engedélyt kérniük.

– A patikán kívüli gyógyszerforgalmazásról már többen érdeklődtek intézetünknél, engedélyt azonban ez idáig még nem kért senki – mondta Boros Péter, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének tiszti gyógyszerésze. A tevékenységet szigorú rendelet szabályozza. – A gyógyszert zárt szekrényben kell tartani, hogy a vevő csak az üzlet munkatársa segítségével kaphassa meg azt. Bizonyos készítményeket megfelelő hőmérsékleten, vagy fénytől védve kell tartani. 14 éven aluliak nem vásárolhatnak gyógyszert – sorolta a tiszti gyógyszerész.

Dobozdíj

A kiemelt, százszázalékos támogatottságú orvosságokért a gyógyszer árától függetlenül 300 forint térítési díjat – dobozdíjat – kell fizetni a betegeknek. A közgyógyellátottak továbbra is ingyen juthatnak ezekhez a gyógyszerekhez. Az érintett üzletekben a gyógyszert vásárlók számára biztosítani kell azt is, hogy elektronikus úton, vagyis számítógépen, interneten tájékoztatást kapjanak az adott gyógyszer mellékhatásairól. Ezeket nyomtatott formában is biztosítani kell. További előírás, hogy az üzleteknek a lejárt gyógyszerek szabályszerű megsemmisítéséről is gondoskodniuk kell, és részt kell venni azokban az akciókban, amelyek során a lakosságtól begyűjtik a lejárt szavatosságú készítményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!