Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Álommunka vagy arcátlan lenyúlás

Sok fiatal vállal hoszteszmunkát a könnyű kereseti lehetőség reményében. A közvetítő ügynökségek azonban nem minden esetben korrektek: előfordul, hogy nem fizetnek, vagy levonnak a fizetésből, mondván, nem volt elég mosolygós a hosztesz.

Simon György szerint ebben a munkában nagyok a követelmények. Fotó: Frank YvetteZsebpénz-kiegészítő, nyári munka, mellék- vagy főállás, néhány fiatal számára pedig hobbi a hoszteszkedés. Változatos munka, vidám, dinamikus csapatban. Az ételkóstoltatástól a cigarettapromóción át az autókiállításokon való bazsalygásig sok érdekes helyszínen foglalkoztatják a fiatalokat. De mielőtt azt hinnénk, álommunkáról van szó, meg kell említeni, hogy ritka a bejelentett, szerződéses foglalkoztatás ezen a területen.

– Az esetek 80 százalékában nem íratnak alá velünk szerződést az ügynökségek, így sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk – mondja Simon György. – Az ügynökségek magas követelményeket támasztanak velünk szemben: minden helyzetben mosolygósnak, kedvesnek kell lennünk az emberekkel, függetlenül attól, hogy tűző napon, hideg szélben, órákon keresztül ácsorogva dolgozunk. Ha az ügynökség úgy ítéli meg, hogy nem megfelelő a hozzáállásunk, levonnak a fizetésünkből. Természetesen nem csak negatív tapasztalataim vannak, hiszen munkám során sok új emberrel találkozom, hasznos ismeretségekre teszek szert.

A különböző ügynökségek eltérő részesedést kérnek a fiatalok fizetéséből: vannak irodák, ahol akár a bér felét is levonják, de akadnak olyanok is, ahol korrekt fizetést biztosítanak.
– Általában 20-30 százalékos közvetítési díjat számolunk fel. Nagyon sokféle megbízásunk van, szórólapozásért 500, nagyobb rendezvényeken való közreműködésekért akár 4000 forintot is kaphatnak óránként hoszteszeink– avat be a részletekbe Kisimre Szabolcs, a szegedi Netszépe Modell- és Hostess Ügynökség ügyvezetője – Mindenkivel megbízási szerződést kötünk, a munka elvégzése után azonnal kifizetjük a díjat.


Fizetés fél év múlva

Ági évek óta hoszteszkedik, havonta akár százezer forintot is keres a különböző alkalmi munkákból. – Étel- és üdítőkóstoltatással kezdtem az egyik hipermarketben. Később egyre jobban fizető munkákat kaptam: különböző cigaretta- és italpromóciókon hoszteszkedtem. Többnyire pozitív tapasztalataim vannak, de sajnos előfordult már, hogy fél évvel a munka után kaptam meg a fizetésemet. 

Bobkó Anna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!