Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Átszervezés az APEH-nél

Megszűnt az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága, mivel az adóhatóság január 1-jével regionális igazgatóságokat hozott létre. A dél-alföldi régió központja Szeged, az új szervezet neve Dél-alföldi Regionális Igazgatóság, vezetője Tamásné Czinege Csilla. Papp István volt megyei igazgató tegnap óta Budapesten, az adóhatóság főosztályvezetőjeként tevékenykedik.

Fekete Klára

Tamásné Czinege Csilla. Fotó: Karnok CsabaMozgalmas munkanapja volt tegnap az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága új vezetőjének, Tamásné Czinege Csillának. Az igazgató asszony kedden reggel 8-kor Szegeden kezdett, majd Békéscsabára, onnan pedig Kecskemétre utazott. Mindkét megyeszékhelyen átadta az ottani vezetők – új beosztásuk szerint szakigazgatók – „megbízólevelét".

A Bács-Kiskun megyei szakigazgató, Vörös Attila az adóügyekért, a Békés megyei vezető, Krajcsó Tiborné pedig az ellenőrzésért és a behajtásért felel. A két korábbi Csongrád megyei igazgatóhelyettes, Csurgó Edit és Szántó Ágota főosztályvezetőként folytatja tovább munkáját.

Tamásné Czinege Csilla tegnap délelőtt fél 11-kor, mielőtt autóba ült volna, hogy Békéscsabára utazzon, válaszolt kérdéseinkre. Elmondta, 1990- ben revizorként kezdte szakmai pályafutását az adóhivatal Szolnok megyei igazgatóságán, majd a kiemelt adózók ellenőrzési osztályára került, amelynek osztályvezetői székéből 1999- ben nevezték ki az APEH ottani igazgatójának. Regionális igazgatói kinevezésén szinte még meg sem száradt a tinta, amikor tegnap már ő adta át a kinevezési okiratokat a szakigazgatóknak.

Átszervezett közigazgatás

Január 1-jétől a legtöbb regionális igazgatóság Szegedre került. Szegedi székhelyű az APEH, a közigazgatási hivatal, a rendőrség, az egészség- és nyugdíjbiztosítási igazgatóság. Békéscsabai központtal működik a munkaügy, az ÁNTSZ, kecskemétivel az államkincstár és a közlekedésfelügyelet regionális igazgatósága. Már 2006-tól Kecskemétről irányították a munkabiztonsági- és munkaügyi főfelügyelőséget, Szegedről pedig a KSH-t. Megyei igazgatósága lesz viszont a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, amely a korábbi FVM-hivatalt, a növény- és talajvédelmi, valamint állat-egészségügyi- és élelmiszer-ellenőrző állomást egyesíti.

Az igazgatónő – aki közgazdász, okleveles könyvvizsgáló, adószakértő, adótanácsadó, valamint pénzügyi és számviteli főiskolát is végzett – kétlaki élet elé néz. A családi székhely Szolnokon marad, fia, aki a fővárosban egyetemista, szintén oda jár majd haza. „A Tisza összeköti Szolnokot és Szegedet, a két gyönyörű várost, szeretnék mindkét helyen élni a jövőben" – mondta a vezető, aki férje családja révén szegedi kötődésekkel is rendelkezik.

Első fővárosi munkanapján Papp Istvánt, az APEH eddigi Csongrád megyei igazgatóját is felhívtuk. A vezető 33 éves szegedi „adóügyi múlt" után lépett magasabb beosztásba, s mint elmondta, nem volt könnyű a távozás. „Tudomásul kell venni, hogy esetenként másutt van szükség az emberre" – fogalmazta meg érzéseit. Főosztályvezetői beosztásban az ügyfélkapcsolati rendszer felügyeletével, adójogi tájékoztatással foglalkozik, s neki kell majd kialakítani az APEH új arculatát is. A jogi diploma megszerzése után pénzügyi és számviteli főiskolát végzett szakember, aki adószakértő és adótanácsadó is, a szervezeti átalakítással úgyszintén kétlaki életre kényszerül: péntekenként siet majd haza Szegedre, hogy egyetemi óráit megtarthassa.

Január 1-jével az APEH integrálta a megyei illetékhivatalokat is. Információink szerint ezen felül a régióban nem terveznek létszámbővítést, viszont belső átcsoportosítással az ellenőrzési szakterületet erősítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!