Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

Autómosók: a bikinis lányok hiányoznak

Ha egy autós ad magára, havonta legalább egyszer biztosan lemossa vagy lemosatja a gépkocsiját. Az egyszerű és a luxus mosás közötti árkülönbség ugyanazon a kúton akár az ötszáz forintot is meghaladhatja, igaz, a mosási hatékonyság is látványos eltérést mutat.

Horváth Levente

Ha vesszük a fáradtságot, akkor a kézi mosóban 400-500 forintért is megtakaríthatjuk autónkat. Fotó: Frank YvetteTélen kevesen bajlódnak azzal, hogy otthon tisztítsák meg poros-koszos gépkocsijukat. Inkább benzinkutakra, autómosókhoz viszik a járgányukat. A legtöbb helyen portálmosókkal dolgoznak: ilyenkor a gépkocsi egy helyben áll – a tisztító berendezés oldalsó és felső keféi mozognak. A mosás ideje tíz-tizenöt percig is eltarthat, és bizony nem minden esetben meggyőző a végeredmény. A benzinkutak több gépi programot is kínálnak az egyszerű mosástól az aktív habos, samponos, alvázmosásos, forró viaszos, bogároldós extra mosásig. Az egyszerű és a luxus mosás közti árkülönbség ugyanazon a kúton akár az ötszáz forintot is meghaladhatja, igaz, a mosási hatékonyság is látványos eltérést mutat.
– Jó időben a garázs előtt, nagynyomású pisztollyal magam mosom le a kocsimat. Télen főleg kefés mosóba viszem az autót, de most szerelőnél volt, és a kézi mosás jobban leszedi az olajat – magyarázta Pusztai János, miközben egy kávé mellett a gépkocsijára várt.

A legtöbb kút nonstop biztosítja a mosást, és néhány helyen a gépi mellett önkiszolgáló kézi mosásra is van lehetőség. A Makkosházi körúton található Esso-kúton 20 és 50 forintos érmével üzemeltethető az önkiszolgáló mosó: egy perc 60 forintba kerül. 400-500 forintnál kevesebbért így sem úszhatjuk meg. A belső takarításhoz porszívót is használhatunk: a Dorozsmai úton található Mol benzinkúton egy ötperces zsetonért 109 forintot kell kipengetni. Ugyanitt a négy gépi program egyes neveit (sómentesítés, téli védelem) a leghidegebb évszakhoz igazították, ezzel is a mosatásra ingerelve az autósokat.

Mosóutca az Essónál

A Dorozsmai úton található Esso benzinkúton a mosó szolgáltatás teljes felújítása után mosóutca váltotta az eddigi hagyományos gépi autómosót. Az új munkafolyamat csak 3-4 percet vesz igénybe: a járgányokat egy szalag húzza végig a sérülésmentes szivacskefék között, a szennyeződéseket környezetbarát vegyszerekkel oldják fel. Az autósok négy mosóprogram közül választhatnak 590 és 1290 forint közötti áron.

A benzinkutak naponta akár 40-50 mosást is lebonyolítanak, az autómosásra is specializálódott vállalkozások ennél lényegesen kevesebbet. A Fényes Pont Autókozmetika tulajdonosa, Vidéki Csaba elmondta, hogy háromezer forintért külső-belső kézi mosást is vállalnak, de nem ez a fő profiljuk. – A kárpittisztítást és a gépi polírozást keresik a legtöbben. Előbbiért 16 ezer, utóbbiért 14 ezer forintot kérünk. Általában az éves nagy gépkocsi-kipucolás és az eladásra való felkészítés miatt keresnek fel bennünket – mondta el a tulajdonos.

Az Etelka sori Agip-kúton nincs gépi mosó, ellenben a december végi bővítés óta kétállású kézi mosóval várják az autósokat. Az önkiszolgáló mosó 50 és 100 forintos érmékkel működik, egy perc száz forintba kerül. A poros mosószeres mosás mellett vízlepörgetős öblítést használhatnak az autósok.

A Dorozsmai úti OMV-kúton nanotechnológiával készült vegyszereket használnak, így a vax jobban megtapad a felületen. A Szabadkai úti Shell-kúton az 1990 forintos luxus mosásért előmosást, bogároldást, aktív habot, samponos és kerékmosást, alvázmosást, forró viaszt, polírozóhabot és szárítást is kapunk a pénzünkért. Talán csak a bikinis lányok hiányoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!