Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

Csongrád megye nemet mond Molnár Lajosnak

Vissza kell küldeni a minisztérium ágyszámjavaslatát Molnár Lajos miniszternek, mert elfogadhatatlan: ezt fogják javasolni a Regionális Egészségügyi Tanács mai ülésén Csongrád megye képviselői.

Bakos András

Magyar Anna és Nógrádi Zoltán álláspontját a megye vezető orvosai is osztják. Fotó: Frank YvetteVissza kell küldeni a minisztérium ágyszámjavaslatát Molnár Lajos miniszternek, mert elfogadhatatlan: ezt fogják javasolni a Regionális Egészségügyi Tanács mai ülésén Csongrád megye képviselői. A tegnapi tájékoztatón orvosok és politikusok mondták ki, emberek élete kerül veszélybe a megyében, ha a miniszter javaslata megvalósul.

Csongrád megye számára elfogadhatatlan Molnár Lajos egészségügyi miniszter javaslata, amely a kórházi ágyszámok elosztásáról szól – hangzott el a tegnapi megyeházi tájékoztatón. Nógrádi Zoltán, a RET-be delegált megyei képviselő úgy látja, a miniszter szétveri az ellátórendszert, és javaslatának csak az lehet a célja, hogy a privatizációt készítse elő. Kiemelte: az egyetemi klinikák által ellátott betegek közel 32 százaléka nem Csongrád megyei; az egyetem körülbelül 180 ágyat tart fönn Bács-Kiskun megyei, és 120-at Békés megyei betegeknek.

Tanácsadó testület segíti a megyét

A sajtótájékoztatón Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke bemutatta azt a tanácsadó testületet, amely a megyei önkormányzatot, s a RET-be delegált képviselőt segíti szakmai érvekkel. A testület tagjai: dr. Berecz Zsuzsanna egészségügyi menedzser, a Vasút-egészségügyi Kht. orvosigazgatója, dr. Domokos István, a járóbeteg-szakrendelés szakfőorvosa, dr. Dux László professzor, a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének igazgatója, dr. Marosi György, a II. kórház intenzív osztályának vezető főorvosa, dr. Pintér Olivér urológus szakorvos, egyetemi docens, dr. Wittmann Tibor, az I. belklinika professzora és dr. Marton Imelda belgyógyász szakorvos, orvos-közgazdász.

Eközben az ország négy orvoscentruma közül a szegedi járt a legrosszabbul, 30 százalékkal kevesebb védett ágya lehet, mint a többinek, a minisztérium egy progresszív ellátórendszert degradál kórházivá. A javaslat Nógrádi szerint lekaszabolja a makói kórházat is, és jellemző, hogy a megye mintegy 4000 polgára – Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagylak, Nagyér és Pitvaros lakossága – 55 kilométernél is messzebbre kerül a kiemelt ellátástól. Az ő életük közeli, biztonságos sürgősségi ellátás híján egyszerűen veszélyben forog.

Wittmann Tibor, az I. belklinika professzora azt mondta, egy normális reform szakmai egyeztetéssel, az egészségügyi állapot felmérésével kezdődik – de ez nem így kezdődött. Dux László professzor, a szegedi egyetem biokémiai intézetének igazgatója hangsúlyozta, az átgondolatlan reform révén az orvoskar kutatásfejlesztési pályázatoktól eshet el, és a jól jövedelmező angol és német nyelvű orvosképzés is veszélybe kerülhet.

A tájékoztatón elhangzott: a RET mai ülésén a Csongrád megyei képviselők azt fogják javasolni, hogy az egész miniszteri javaslatot küldjék vissza. Több ágyra, új törvénytervezetre van szükség, ehhez a javaslataikat az egyetemi integráció és a helyi kórházak is elküldik az Egészségügyi Minisztériumnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!