Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Egyelőre elmarad a névtáblák cseréje

Változatlanul a szegedi önkormányzat működteti a kórházat és a rendelőintézetet. Az átadás-átvételt nyolc bizottság készíti elő. Az orvoscentrum elnöke és a város gazdasági alpolgármestere úgy véli, két-három hónap múlva kerül az egyetem kezébe a szegedi egészségügy.

Oláh Zoltán

Márciusig biztosan a városé a kórház Fotó: Segesvári CsabaNovember kilencedikén közös sajtótájékoztatón jelentette be Botka László és Szabó Gábor, hogy januártól egy kézbe kerül a szegedi egészségügy, az önkormányzat kórházát és rendelőintézetét – a gyermekkórházhoz hasonlóan – az egyetem fogja működtetni. A polgármester is és a rektor is a nyilvánvalóan már jóval korábban meghozott döntést elkerülhetetlen racionális lépésnek nevezte. Amit egyébként mindketten úgy magyaráztak: ahhoz, hogy a szegedi egészségügy megőrizze régiós vezető szerepét, és a betegeknek továbbra is a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsák, az infrastruktúra fejlesztésére és a jelenleg párhuzamosan működő intézményrendszer átalakítására van szükség. Ennek első fázisa az egész szegedi egészségügyi rendszer egy kézbe adása.

Úgy tudjuk, a jövőben a klinikai rész elnevezése Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar A, a kórházé ugyanezen a néven, csak B, a rendelőintézeté pedig C lesz. A névtáblákat már elkészítették, az előzetes tervek szerint január elsején kerültek volna a régiek helyére, de a névtáblacsere elmaradt, mivel az átadás-átvétel késik.

Információink szerint a késlekedés egyik oka, hogy felmerült, az

Márciusig csúszik az átadás

– Néhány hetet, egy-két hónapot valóban késik a kórház és a rendelőintézet működtetésének az átadása, javában folynak a leltározások, de szerintem az új időpontot tartani tudjuk. Márciusban az egyetem kezében lesz a szegedi egészségügy – nyilatkozta lapunknak Szentgyörgyi Pál. A szegedi gazdasági alpolgármester elmondta, van olyan jogértelmezés, mely szerint az önkormányzatnak a két intézmény működtetésére esetleg pályázatot kell kiírnia, de szerinte ha ez így is lesz, nem okoz csúszást, és nem is hiszi, hogy az egyetemen kívül más is pályázna.

– Hiszen a szándékot, az egységes szegedi egészségügy működtetését például a Fekete-erdő Klinika nem tudná ellátni – mondta Szentgyörgyi Pál alpolgármester.  önkormányzati tulajdonú kórház és rendelőintézet működtetését nem lehet „csak úgy" átadni az állami kézben lévő egyetemnek, a városnak a két intézmény működtetésére nemzetközi pályázatot kell kiírnia. Ezzel korábban sem az önkormányzat, sem az egyetem nem számolt. (A parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely az ilyen esetekben nem tenné kötelezővé a pályáztatást, valamint nem írna elő közbeszerzési eljárást.)

– Jelenleg nyolc bizottság készíti elő az átadás-átvételt, a testületekbe az önkormányzat és az egyetem delegált tagokat – mondta elöljáróban Mikó Tivadar, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke. A professzor elmondta, egyes jogértelmezések szerint valóban felmerült, hogy a városnak pályázatot kell kiírnia a két egészségügyi intézmény működtetésére, de erről egyelőre nem született döntés, a jogi bizottság a kérdésben még nem foglalt állást. Mikó Tivadar fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a késlekedés a betegellátást nem veszélyezteti. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges pályáztatás változtathat-e az eredeti szándékon, azt válaszolta, nem, hiszen a cél az, hogy a szegedi egészségügy egy kézbe kerüljön, ezt pedig az egyetemen kívül más nem tudja teljesíteni. A centrumelnök viszont azzal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy mikor vehetik át a kórház és a rendelőintézet működtetését. Az erre vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy mivel milliárdos projektről van szó, nem akar jósolni, „de az néhány hónapon belül lezajlik".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!