Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Egyelőre elmarad a névtáblák cseréje

Változatlanul a szegedi önkormányzat működteti a kórházat és a rendelőintézetet. Az átadás-átvételt nyolc bizottság készíti elő. Az orvoscentrum elnöke és a város gazdasági alpolgármestere úgy véli, két-három hónap múlva kerül az egyetem kezébe a szegedi egészségügy.

Oláh Zoltán

Márciusig biztosan a városé a kórház Fotó: Segesvári CsabaNovember kilencedikén közös sajtótájékoztatón jelentette be Botka László és Szabó Gábor, hogy januártól egy kézbe kerül a szegedi egészségügy, az önkormányzat kórházát és rendelőintézetét – a gyermekkórházhoz hasonlóan – az egyetem fogja működtetni. A polgármester is és a rektor is a nyilvánvalóan már jóval korábban meghozott döntést elkerülhetetlen racionális lépésnek nevezte. Amit egyébként mindketten úgy magyaráztak: ahhoz, hogy a szegedi egészségügy megőrizze régiós vezető szerepét, és a betegeknek továbbra is a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsák, az infrastruktúra fejlesztésére és a jelenleg párhuzamosan működő intézményrendszer átalakítására van szükség. Ennek első fázisa az egész szegedi egészségügyi rendszer egy kézbe adása.

Úgy tudjuk, a jövőben a klinikai rész elnevezése Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar A, a kórházé ugyanezen a néven, csak B, a rendelőintézeté pedig C lesz. A névtáblákat már elkészítették, az előzetes tervek szerint január elsején kerültek volna a régiek helyére, de a névtáblacsere elmaradt, mivel az átadás-átvétel késik.

Információink szerint a késlekedés egyik oka, hogy felmerült, az

Márciusig csúszik az átadás

– Néhány hetet, egy-két hónapot valóban késik a kórház és a rendelőintézet működtetésének az átadása, javában folynak a leltározások, de szerintem az új időpontot tartani tudjuk. Márciusban az egyetem kezében lesz a szegedi egészségügy – nyilatkozta lapunknak Szentgyörgyi Pál. A szegedi gazdasági alpolgármester elmondta, van olyan jogértelmezés, mely szerint az önkormányzatnak a két intézmény működtetésére esetleg pályázatot kell kiírnia, de szerinte ha ez így is lesz, nem okoz csúszást, és nem is hiszi, hogy az egyetemen kívül más is pályázna.

– Hiszen a szándékot, az egységes szegedi egészségügy működtetését például a Fekete-erdő Klinika nem tudná ellátni – mondta Szentgyörgyi Pál alpolgármester.  önkormányzati tulajdonú kórház és rendelőintézet működtetését nem lehet „csak úgy" átadni az állami kézben lévő egyetemnek, a városnak a két intézmény működtetésére nemzetközi pályázatot kell kiírnia. Ezzel korábban sem az önkormányzat, sem az egyetem nem számolt. (A parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely az ilyen esetekben nem tenné kötelezővé a pályáztatást, valamint nem írna elő közbeszerzési eljárást.)

– Jelenleg nyolc bizottság készíti elő az átadás-átvételt, a testületekbe az önkormányzat és az egyetem delegált tagokat – mondta elöljáróban Mikó Tivadar, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke. A professzor elmondta, egyes jogértelmezések szerint valóban felmerült, hogy a városnak pályázatot kell kiírnia a két egészségügyi intézmény működtetésére, de erről egyelőre nem született döntés, a jogi bizottság a kérdésben még nem foglalt állást. Mikó Tivadar fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a késlekedés a betegellátást nem veszélyezteti. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges pályáztatás változtathat-e az eredeti szándékon, azt válaszolta, nem, hiszen a cél az, hogy a szegedi egészségügy egy kézbe kerüljön, ezt pedig az egyetemen kívül más nem tudja teljesíteni. A centrumelnök viszont azzal kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogy mikor vehetik át a kórház és a rendelőintézet működtetését. Az erre vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy mivel milliárdos projektről van szó, nem akar jósolni, „de az néhány hónapon belül lezajlik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!