Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Elmúlóban a zsúfolt internetkávézók kora

A korábban virágzó internetkávézó-szolgáltatás manapság inkább csak vegetál, az olcsóbb tarifák miatt ugyanis egyre több az otthoni előfizetés. A netcafék akcióznak, tágítják a szolgáltatási kört, a vendégek száma azonban folyamatosan csökken.

Tombácz Róbert

Akciókkal próbálják növelni a forgalmat. Fotó: Segesvári CsabaPár évvel ezelőtt gyakran küzdenie kellett a bejutásáért egy-egy internetkávézóba annak, akinek nem volt otthoni kapcsolata a világhálóval. Manapság szinte bármikor géphez ülhetünk, hiszen a házi internet-előfizetések száma térségükben is ugrásszerűen megnőtt.
A Szegeden jelenleg elérhető szolgáltatók árai egy szélessávú – azaz 1024 kbt/s adatátviteli sebességű, illetve a feletti – webkapcsolat esetén hat és félezer forinttól indulnak, átlagosan nyolcezer forint körül már korlátlan mennyiséget tölthetünk le napi 24 órában. Érthető tehát, ha a netcafék vendégei egyre inkább fogynak.

Az egyik tarjáni netkávézóban akciókkal próbálják becsalni a vendégeket: a délelőtti időszakban három óra netezés után csak kettőt kell fizetni, és este hattól éjfélig csak egy ezresbe kerül. Áraik is alacsonyak – öt, illetve hat forint percenként –, amikor tegnap délután ott jártunk, mégis akadt bőven szabad számítógép. Az ott dolgozó Miklós Emese elmondta: a vendégek többsége az akciók ellenére is csak fél-egy órát marad, leginkább az e-mailjeiket olvassák el vagy chatelnek. Nemrégiben zárt be egy közeli netcafé, így annak egykori vendégkörét is átvették.

A belvárosban sem özönlik el a vendégek az internetkávézókat. Mint az egyik hely munkatársa fogalmazott, megtartani is nehéz a forgalmat, nemhogy növelni. A hagyományos szolgáltatások – például a fénymásolás, nyomtatás, szkennelés, CD-írás, faxolás vagy éppen az internetes telefonálás – sem vonz több embert be az utcáról. A vendégek itt sem töltenek egy óránál többet, célirányosan jönnek, nem szörfölgetnek csak úgy a neten. Áraik magasabbak a külvárosinál – csúcsidőben 8, azon túl 5 forint percenként –, nem tudnak versenyezni a nagy szolgáltatók előfizetési tarifáival. A netcafé munkatársa szerint bővíteni kellene a profiljukat vagy átalakítani, különben hamarosan lehúzhatják a rolót.

Egy másik belvárosi helyen internetező Szabó Gergő szerint viszont nagy baj lenne, ha megszűnnének a netcafék, ugyanis itt szokott találkozni barátaival – otthon pedig egyelőre nincs internet. Egy másik gép előtt ülő Gádor Zsófia viszont már régóta gondolkodik az otthoni neten, egyetlen gondja, hogy albérletben lakik, nem tudja, mikor vált lakást – a helyváltoztatás pedig jelentős pluszköltség egy előfizetésnél. Hozzátette azonban: ha így mennek lefelé az árak, inkább vállalja a költözéssel járó kockázatot, munkája miatt ugyanis napi két órát tölt netcafékban. Mint mondta, kifizetődőbb lenne számára az előfizetés, hisz az egyheti netezésből már a havi díjat is kifizethetné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!