Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Elriasztott utasok – Egyiptom a legnagyobb vesztes

Az elmúlt években több népszerű turistacélpont vált egyben a terroristák célpontjává is. A véres merényletek elriasztják a szegedi utasokat is, ha megismétlődnek, hatásuk éveken át érzékelhető. Az utóbbi időszak legnagyobb vesztese Egyiptom, de Törökország és Thaiföld iránt is csökkent az érdeklődés.

Tombácz Róbert

Fotó: MTIA szegediek utazási kedvére, szokásaira is hatással van a terrorfenyegetettség. Prónay Gyula, a Proko Travel ügyvezetője szerint az egy hónappal ezelőtti thaiföldi robbantás után – amelyben magyarok is megsérültek – például érezhetően visszaesett a kereslet a dél-kelet ázsiai ország iránt. A terrorizmus hatásának esett áldozatul Egyiptom is: a rendszeres merényletek miatt már tartósnak mondható a mintegy húsz százalékkal csökkent az érdeklődés iránta. Egyiptom helyett egyre többen választják az eddig biztonságos Tunéziát – noha ott nem annyira kellemes a környezet, mint az ókori kultúrájáról híres államban. A másik új kedvenccé a gazdag arab ország, Dubai vált.

Érezhetően kevesebb egyiptomi utat adnak el a szegedi Malév Air Toursnál is, de Juhász Csilla irodavezető szerint ebbe a körbe Törökország is beletartozik. A tavalyi merényletek riasztó hatása nyári szezonukra ugyan rányomta a bélyegét, de mint mondta, a családok számára olcsón kínált luxus feledteti az utasok félelmeit – idén már újra felkapottá válhat az ország. Nem így Izrael, ahová régebben még indítottak csoportokat, mostanában azonban már nagyon kevesen vállalnák a kockázatot, így lemondtak a bibliai földre szervezett utakról.

Figyelmeztet a külügy

Az utóbbi években számos terrortámadás történt addig népszerű, egzotikus turistacélpontnak számító országokban, üdülőhelyeken. A Külügyminisztérium honlapjára folyamatosan új országok kerülnek fel mint fokozott biztonsági kockázatú térségek. Ide sorolták többek között Egyiptomot, Indonézia bizonyos részeit, Izraelt, Jordániát, Kenyát és Thaiföld egyes területeit. A nemzetközi terrorizmus tapasztalásához persze Európát sem kell elhagyni – mutatja a több száz áldozattal járó londoni és madridi merénylet.

Egyiptommal kapcsolatban a vezető megjegyezte: akit az ottani kultúra érdekel nem igazán foglalkozik a veszéllyel, utazik. Aki csak „valami meleg helyre" akar eljutni, inkább többet fizet, de nem választja Egyiptomot.

A Törökország és Egyiptom iránti érdeklődés csökkenéséről számoltak be a Z(s)eppelin utazási irodában is. Hozzátették: a terrortámadások negatív hatása legfeljebb egy évig érzékelhető – ha nem ismétlődik. Ha a terroristák rendszeresen megerősítik a „veszélyes ország" képét, hosszú időbe telik, mire újra eladhatóvá válik egy oda szervezett út. Az indonéziai Balira induló útjaik például kategóriájukhoz képest meglepően olcsók, még sincs érdeklődő – talán mert még mindig elevenen él az emberekben a szigeten történt, több száz áldozatot követelő két merénylet.

Demeter Attila, a szegedi Gold Sun Travel ügyvezetője úgy látja, a merényletek keltette félelemhullámok egyre gyorsabban csillapodnak, az emberek ugyanis belátták: a nemzetközi terrorizmus elől nem lehet elbújni. Azt mondja, a szállodák többségét jól őrzik, és a nagyrészt turizmusból élő országok helyi hatóságai is egyre jobban odafigyelnek az utasok biztonságára. Azt ajánlja: utazás előtt fontoljuk meg a külügyi honlap javaslatait, a helyszínen pedig tartsuk be az idegenvezetők tanácsait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!