Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Gyurcsány nem válaszolt a petícióra

A törvényes határidő lejárt, és válaszra sem méltatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Csongrád megyei önkormányzat petícióját. A felterjesztés arra kérte a kormányfőt, dolgozzon ki kompenzációs rendszert a megyék gondjainak megoldására.

Bakos András

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök törvényt sértett, amikor nem válaszolt harminc napon belül a Csongrád megyei közgyűlés levelére – állapította meg tegnapi sajtótájékoztatóján Magyar Anna, a közgyűlés elnöke. A politikus még december 18-án a szegedi nagypostán, tévékamerák előtt adta fel a közgyűlés által megfogalmazott felterjesztést, amely arról szólt, hogy 2007-ben 1,3 milliárd forinttal csökken a megyei önkormányzat bevétele a megszorító intézkedések miatt. Ezért arra kérik Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a kormány dolgozzon ki kompenzációs rendszert a gondok enyhítése érdekében. Magyar Anna emlékeztetett: mintegy tízezer ellátott ember, közöttük hatezer iskolás jövőbeni helyzetéről van szó.

Bár az önkormányzati törvény előírja, hogy egy ilyen petícióra harminc napon belül érdemi választ kell adni, vagy ha nem a címzettre tartozik az ügy, továbbítani kell, és erről értesíteni kell a feladót – a megye semmilyen levelet nem kapott, pedig a küldemény megérkezése óta 41 nap telt el.

Magyar Anna azt mondta, levelük pusztán szakmai érveket sorakoztatott fel, a szöveget a közgyűlés MSZP–SZDSZ frakciójához tartozók is megszavazták. Ha egy miniszterelnök nem tartja be a törvényt, az az önkormányzatiság eszméjét is sérti. A megye most a parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságához fordul: arra kérik a grémiumot, vizsgálja ki, miért nem válaszolt a miniszterelnök.

A tájékoztató után felhívtuk a Miniszterelnöki Hivatal sajtós munkatársát, és feltettük a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy nem válaszolt a miniszterelnök. Eddig mi sem kaptunk választ a kérdésünkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!