Szeged és környéke

2007.01.16. 15:19

Januártól csapadékdíj

Havi csapadékdíjat fizet januártól a vízműnek minden szegedi vállalkozás, amelynek területéről csatornába folyik a szennyvíz és az esőlé.

Dombai Tünde

– Csak az úgynevezett egyesített rendszerű csatornára kötött közületek, vállalkozások fizetnek januártól csapadékvíz-elvezetési díjat. A díj nem új keletű, tíz éve minden olyan új ingatlannak számlázzuk a csatorna és a víz számlája mellé, ahonnan a szennyvizet és a csapadékvizet egy csatornán vezetjük el – magyarázta Bóka József, a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetője. Eddig nagyjából száz szegedi cég fizetett, ahol nem „szelektív" a csatornahálózat. Lehetne bonyolult mérőberendezéssel is kiszámítani, mennyi eső és hó hullik egy ingatlan területére, ehelyett azonban a szolgáltató egy viszonylag egyszerű képlettel becsüli meg az átlagos csapadékmennyiséget. A számítás alapja természetesen az ingatlan területének az a része, ahonnan a városi vezetékbe folyik a csapadék.

Az önkormányzat 2005-ös rendeletének értelmében a régebben épült ingatlanok tulajdonosai is fizetnek idén januártól. A vízszolgáltató ezért ötszáz vállalkozásnak postázott ki értesítőt. Január végéig kell visszaküldeni az adatokat, amelyek alapján a vízmű januártól havonta számláz. A befolyt összeget a hálózat karbantartására és az új szegedi szennyvíztisztító-telep üzemeltetésére fordítják. Egy ezer négyzetméteres, teljesen szilárd burkolatú területért például legfeljebb havi 12 ezer forint csapadékdíjat szednek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!