Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Már kötelező az olcsóbb gyógyszert ajánlani

Bizalmatlanok a kötelezően felajánlott olcsóbb gyógyszerekkel szemben a betegek, ráadásul több, a számítógépes program által felajánlott készítményt nem lehet a patikákban beszerezni – tapasztaltuk tegnap. A háziorvosok a megnövekedett adminisztrációra is panaszkodnak.

Nyemcsok Éva

Dr. Stumpf Gábor azt a nyilatkozatot mutatja, amit a betegekkel kell aláíratnia, ha nem az olcsóbb szert kérik. Fotó: Segesvári CsabaKedden lépett életbe az a rendelkezés, mely szerint a háziorvosoknak kötelező az olcsóbb gyógyszerekről tájékoztatni a betegeket – ám nem kötelező a legolcsóbb medicinát felírni. A több mint három évtizede praktizáló dr. Stumpf Gábor Föltámadás utcai rendelőjében az olcsóbb készítményt felajánló program jól működik, ám a szisztéma mégis hibás.
– A program minden betáplált gyógyszer esetén kiad egy listát azokról a készítményekről, amelyek hasonló hatóanyagúak, ám olcsóbbak. A baj az, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyekhez a patikákban nem lehet hozzájutni.

Ezt az álláspontot erősítette meg dr. Kormányos Szilvia is. A Makkosházon praktizáló doktornő elmondta, több olyan készítmény is akad a listán, amely nem beszerezhető. Ha a beteg nem tudja kiváltani a gyógyszertárban az adott medicinát, visszamegy a háziorvoshoz, aki a lista alapján egy másikat javasol neki.

Az olcsóbb gyógyszer felírása az orvos számára a hatályos jogszabály szerint nem kötelező, az orvosnak csak tájékoztatási kötelezettsége van. Ez, ahogyan Stumpf doktor magyarázta, azt jelenti, hogy a megszokott medicinával azonos összetételű gyógyszerek listáját ismertetni kell a beteggel. Amennyiben a beteg nem fogadja el az olcsóbb készítményt, alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy a beállított jelenleg szedett gyógyszereihez ragaszkodik, és a kezelőorvos felvilágosította az olcsóbb készítményről. Ezt a nyilatkozatot a háziorvos köteles megőrizni. Tovább bonyolítja az adminisztrációt az, hogy ha valaki többféle gyógyszert szed, akkor mindegyik esetében nyilatkozatot kell tennie. A megnövekedett adminisztráció miatt az asszisztensek naponta 2-4 órával többet dolgoznak, míg befejezik a papírmunkát.

Márciustól büntetés?

Amennyiben a háziorvos nem tájékoztatja a beteget a hasonló hatóanyagú, ám olcsóbb gyógyszerről, márciustól akár büntetést is kaphat. Az OEP pénzbüntetéssel sújthatja az orvost – ez a finanszírozás csökkentését jelenti – sőt akár továbbképzésre is kötelezheti. Minderről persze csak feltételes módban beszéltek tegnap az orvosok, arra hivatkozva: az egyik országos napilapban azt olvasták, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök visszaküldte az orvosok gyógyszerfelírását szabályozó rendelettervezetet, amely büntetéssel fenyegeti azokat, akik eltérnek az előírásoktól.

Stumpf doktor és több más háziorvos szerint a problémát az okozza, hogy túl sok a reform, s ezeket túl gyorsan akarják megvalósítani. Úgy vélik, üdvösebb lett volna, ha a lépéseket egymás után vezetik be, s minden egyes változtatás után hagynak időt arra, hogy bebizonyosodjon: megoldható a feladat vagy lehetetlenségről van szó.

A Debreceni utcai orvosi rendelőben tegnap délelőtt több mint húszan várakoztak. – Nem szívesen változtatok a gyógyszeremen, rég óta szedem, ragaszkodom hozzá – mondta Csápenszkiné. – Az a baj ezzel a reformmal, hogy a kisemberek nyakába zúdították egyszerre a gyógyszeráremelést, a dobozdíjat, és nem soká jön a vizitdíj is.

Nem akar másik gyógyszert a rendelőben fiával várakozó Busa Vilmosné sem. – A fiamnak tíz éve volt egy autóbalesete, kómában volt, többféle betegsége van – mesélte a szintén betegeskedő asszony. – Többféle gyógyszert szed, ezeket nehezen hangolták össze, nem szeretnénk változtatni. Azért jöttünk, hogy megbeszéljük ezt az orvossal, és a nyilatkozatot is aláírjuk, hogy nem váltunk más készítményekre.

Busáné arra is panaszkodott: a korábban ingyenesen kapott gyógyszerekért – mivel ő és a fia legalább húszféle készítményt szednek – hatezer forint dobozdíjat fognak fizetni. Hozzátette: nem tudja, hogy fognak kijönni ezt követően a pénzükből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!