Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Mindenki tagad a Templom Egér-ügyben

Megjelent a fogyasztóvédelmi felügyelőség meghallgatásán a hamis címkés élelmiszert forgalmazó szegedi Templom Egér Kft.-botrányba keveredett zsombói vállalkozó. Tulajdonostársával egymást vádolják, az átcímkézést tagadják.

Dombai Tünde

Meghallgatással folytatta a vizsgálatot a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség a Templom Egér Kft. ügyében Szegeden. A kitalált cég neve és címe – „Templom Egér Kft., Szeged, A híd alatt 62." – szúrt szemet egy szardíniásdoboz címkéjén egy szegedi vásárlónak. Értesítette lapunkat, mi megnéztük a nyilvános cégbírósági adatokat, de ilyen vállalkozásnak nyomát nem találtuk. Megkérdeztük a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőséget. A hatóság ellenőrei felkeresték az üzletet, majd a konzerveket beszállító cég – a Comex International Magyarország Kft. – papírjai alapján a szegedi nagykereskedelmi raktárát. Nem találták sem a céget, sem az áruját. A számlákon egy másik, Bács-Kiskun megyében működő vállalkozás is felbukkant: a városföldi Pro-Food Premium Kft., amely felszámolás alatt áll.

Bírság vagy felszámolás

Ha a vizsgálódás eredményeként kiderül: működő cégről van szó, vagyis a legkisebb esélye mutatkozik annak, hogy a fogyasztóvédelmi bírságot a hatóság be tudja hajtani, akkor fogyasztóvédelmi eljárást indítanak. Ebben az esetben a kis mennyiségű hamis címkés termék miatt százezer forintos bírságot szabhatnak ki. Ha a cég valóban felszámolás alatt áll, nincs értelme eljárásnak, mert a forgalmazó kft. befejezte a tevékenységét. Ez esetben átadják a szegedi iratokat a kecskeméti rendőrségnek.

A Pro-Food Premium Kft. képviselőjét a fogyasztóvédelem beidézte meghallgatásra. Megjelent a zsombói kötődésű Sipos Brúnó, de városföldi cégtársa levelet küldött maga helyett. Petrik Sándor, a fogyasztóvédelmi felügyelőség vizsgálatát végző osztályvezető lapunknak elmondta: a Kecskemét melletti telephelyű Pro-Food tulajdonosai, Sipos Brúnó és Dávid Mihály – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – egy éve összeveszett. Sipos Dávidot hibáztatja, Dávid pedig Sipost vádolja meg levelében.

Mindketten állítják, hogy feljelentést tettek a másik ellen a kecskeméti rendőrségen. Úgy tudjuk, az ok: tavaly háromkamionnyi árut importáltak, és azt, valamint a céges iratokat valaki ellopta. Eladáskor arra kerülhetett föl a Templom Egér Kft. címkéje, de hogy miként, azt sem a zsombói Sipos Brúnó, sem a városföldi Dávid Mihály nem tudta. Állításuk szerint a Templom Egérről még csak nem is hallottak. Szerettük volna Sipos Brúnót megszólaltatni, de minden kérdésünk elől hevesen tiltakozva elzárkózott.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség tájékozódik a rendőrség elé kerülő vitáról, és kikéri a hiteles cégbírósági adatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!