Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Nagyköveti jó tanácsok a sikerhez

Hogyan legyünk boldogok és sikeresek? A választ hat pontban foglalta össze April H. Foley amerikai nagykövet a szegedi Tabán Általános Iskolában. Azokkal a diákokkal találkozott, akik részt vesznek a Junior Achievement programban.

Nyemcsok Éva

April H. Foley, az USA nagykövete a szegedi Tabán Általános Iskola diákjaival. Fotó: Karnok CsabaApril H. Foley amerikai nagykövetet diákok díszsorfala várta tegnap a szegedi Tabán Általános Iskolában. A diplomata a Junior Achievement programban saját vállalkozást működtető diákokkal találkozott.
– Különös, hogy a csoport lányokból áll. Ennek örülök, mert amerikai nagykövetként fontos feladatom szót emelni a nők jogaiért – mondta April H. Foley. – Hiszem, hogy a nők ugyanolyan jó vezetők lehetnek a közösségben, az üzleti életben, a kormányzásban vagy akár az oktatásban, mint a férfiak. Kiváló példa erre Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Göncz Kinga külügyminiszter.

A nagykövet elmesélte: gimnáziumi tanulmányai után egy éjszakai klubot vezetett Costa Ricán, ahol vezetői tapasztalatokat szerzett. Majd a Harvardon tanult, ott ismerte meg későbbi férjét, valamint George W. Busht, az Egyesült Államok jelenlegi elnökét. A nagykövet szerint fontos kapcsolatokat építeni és ápolni azokat.

Az új klinikai központról

April H. Foley-t a városházán fogadta Botka László. A polgármester beszélt Szeged történelméről, kultúrájáról, valamint az egyetemi városról. A tervezett ezerágyas klinikai központról Mikó Tivadar, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke, a Klinikai Központ vezetője tartott tájékoztatót. A nagykövet a terveket izgalmasnak és érdekesnek találta. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a több tízmilliárdos befektetés amerikai részvétellel valósuljon meg.

– A barátság elmúlik, az ellenség mindig megmarad – jegyezte meg mindenki nagy derültségére. Elárulta a siker receptjét is. Arra buzdította a diákokat, hogy álmodjanak merészeket, és álmaikat ne adják fel. Dolgozzanak meg sikereikért, becsüljék meg tehetségüket. Felhívta a figyelmet: ha vannak pénztartalékaink, az álmok megvalósíthatók. Bodó Diana azt kérdezte, hogyan telik a nagykövet egy napja. Hegedűs Dóri a Harvardon töltött évekről érdeklődött. A gyerekek bemutatták vállalkozásukat: újrahasznosított anyagokból készített ajándék- és használati tárgyakat árulnak. Az iskolában piackutatást végeztek, ennek megfelelően most Valentin-napra készítenek szívecskés tárgyakat. Megtudtuk: Foley nagykövet szeret főzni, készített már paprikás csirkét és gulyást is, és imádja a palacsintát. A szellemi munka után kikapcsolódást jelent számára a főzés.

A gyerekek búcsúzóul ajándékkal kedveskedtek April H. Foley-nak, aki ezt viszonozta: ceruzákat, amerikai zászlót, térképet, valamint könyvjelzőket adott át nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!