Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Navracsics: a Fidesz megnyerheti a szegediek többségét

Navracsics Tibor szerint Szeged polgárváros, az itteni Fidesznek pedig nehéz dolga volt: négy évvel ezelőtt mélypontról indult.

Gonda Zsuzsa

Fotó: Schmidt AndreaA szegedi Fidesz-csoport nagyon nehéz helyzetből próbálta újraépíteni önmagát. Nem volt könnyű dolguk, megítélés és szervezettség szempontjából a párt négy évvel ezelőtt Szegeden mélypontra került, gyakorlatilag a nulláról kellett indulniuk – fogalmazott Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, amikor arra kértük: értékelje a városi Fidesz munkáját. Hozzátette: bízik abban, hogy sikerül egy olyan csoportot kiépíteni és olyan politikát folytatni, amely megnyeri a szegediek többségét. Meggyőződése, hogy Szeged – adottságaiból és hagyományaiból adódóan – polgárváros.

A politikus a Fideszen belüli utódlással kapcsolatban elmondta: a kérdés csupán annyiban aktuális, hogy májusban tisztújítást tartanak. Annyiban viszont nem, hogy Orbán Viktor az egyetlen elnökjelölt, és tudomása szerint más nem is kívánja jelöltetni magát.

– Amíg igazságtalanság van, van békétlenség is. Ezt a kormánynak is tudomásul kell venni, és kezelni kell a helyzetet – reagált, amikor az utcai demonstrációkkal, tüntetésekkel kapcsolatos véleményét kérdeztük.

Kijelentette: bár a Fidesz nem ért egyet a reformlépésekkel, központilag nem szerveznek tüntetéseket. – Nyilvánvalóan sok településen vannak a tüntetők között fideszesek, de vannak szocialisták is. Ez nem ideológiai kérdés. Ha például egy településen egy kórházat bezárnak, az ott élőknek csökken a lehetősége a gyógyulásra.

Szavazóik bizonyára elvárják, hogy fontosabb kérdésben együttműködjenek a kormánnyal. Tudják, hogy melyek ezek a témák? – kérdeztük a frakcióvezetőtől, aki közölte: a kormánnyal együttműködnek, akár kétharmados törvényt is megszavaznak. Egyetlen emberrel nem tudnak együtt dolgozni, és ez Gyurcsány Ferenc. „Ő nemkívánatos személy a magyar politikában" – mondta a frakcióvezető. Azt azonban, hogy ennek fényében a következő ülésszak alatt is kivonul-e a frakció, ha a miniszterelnök beszél, egyelőre nem tudta megmondani. – Erről nem én döntök. Amikor kezdődik az új ülésszak, újból határozunk erről a kérdésről. Frakciója nélkül a parlamentben ülni egyébként nem különösebben rossz – fogalmazott Navracsics –, bár „egy kicsit unalmas, mert Gyurcsány Ferenc mindig ugyanazt mondja".


A frakcióvezető az új többségről

A kormány pénzmegvonással bünteti a megyéket – fogalmazott Szegeden Navracsics Tibor. A politikus közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva elmondta: a Fidesz szavazóbázisa 500 ezer fővel nőtt.

– A 2007-es költségvetés a legrosszabb sejtéseinket igazolta. A kormánynak nem sikerült megvalósítani a regionális önkormányzatokat, ezért bosszút áll. A megyéket pénzmegvonással bünteti – közölte Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője tegnap Szegeden. A politikus a megyei közgyűlés polgári frakciójának és a szegedi képviselő-testület Fidesz-frakciójának együttes ülésén vett részt. Kijelentette: a közvélemény-kutatások adatai szerint az emberek elfordultak a kormánypártoktól és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. „Soha nem volt ilyen alacsony elfogadottsága hivatalban lévő miniszterelnöknek". Az ellenzéki párt szavazóbázisa viszont 500 ezer fővel nőtt. Az új többség politikai képviseletre vár, s a Fideszen múlik, hogy meg tudják-e szólítani ezt a csoportot – fogalmazott a frakcióvezető. Szerinte felelősséggel tartoznak azokért is, akik 2006-ban nem rájuk szavaztak, „de materiálisan vagy intellektuálisan csalódtak elvárásaikban."
Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a városi és a megyei frakció együttműködik, segítik egymást, és fontosabb ügyekben ezentúl egyeztetnek. Kitért arra is, hogy a miniszterelnöknek küldött petíciójukat szakmai érvekkel támasztották alá, ezért is különösen sértő, hogy a kormányfő nem válaszolt rá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!