Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

Nem fagy oda a kezük a lapáthoz

Rövid ujjú pólóban dolgoznak a kőművesek és a festők a szegedi építkezéseken. Alapozzák azokat a házakat, amelyekhez csak márciusban akartak hozzáfogni. Az építtetők százezreket spórolhatnak a januári tavaszi időjáráson.

Fekete Klára

A munkások örülnek a januári tavasznak, mert könnyebb betonozni. Fotó: Segesvári CsabaEgy hete Hattyason családi házat alapoz Köles Zoltán kőműves vállalkozó. Legkorábban februárban kezdtek volna neki, de a januári tavasz eldöntötte a kérdést. Mivel a tulajdonossal már az ősszel aláírták a szerződést, semmi akadálya sem volt annak, hogy hozzáfogjanak a munkához.

A mester ilyen hosszan tartó januári melegre nem emlékszik a praxisából. Az év első hónapjában rendre csak belső munkákat vállaltak eddig, de nagyon gyakran még azokat is félbe kellett hagyni. Épületen belül – mondta a vállalkozó – fagypont alatt nem is lehet vakolni, de még a plusz öt fok alatti hőmérsékleten is elgondolkodnak, befolyásolja-e a munka minőségét. Ilyenkor viszik magukkal a hőlégbefúvót, a dobkályhát, az energiaköltséget – amely több tízezer forint lehet – azonban a tulajnak kell állnia. S hogy odakint meddig lehet bírni a szabadban? Amíg oda nem fagy a kezünk a lapáthoz – hangzott a definíció. Betonozni amúgy még mínusz öt fokban is lehetne, ilyenkor kötésgyorsítót kevernek az anyagba, valamint letakargatják az elkészült alapot.

Most gyerekjáték az alapok kiásása. Ez a művelet is általában januárban történik, de csak ha maximum öt centi mélységben fagyott át a talaj. Most ilyen probléma nincs: a városban pólóban dolgoznak a kőművesek, festők. Több lakásban nyílászárókat cserélnek, Újszegeden festik a kerítéseket. Akárcsak tavasszal.

Januárban a kisebb építőanyag-kereskedők ki sem nyitnak, annyira kicsi a forgalom, hogy nem éri meg nekik. Most sehol sincs lakat a kapukon, igaz, a legtöbb helyen csak fél napig fogadják az ügyfeleket. Boldogh Miklós elmondta, jóval több anyag fogy, mint máskor, látszik, hogy a mesterek olyan munkákba kezdtek bele, amelyeket nem is terveztek. Szerinte azért a kutya még nem ette meg a telet, és idén a február lesz a január. Addigra viszont bőven megköt az a beton, amit ezekben a napokban raknak le.

„Mindig van előnyünk az időjárással szemben, mert inkább távolabbi határidővel vállaljuk el az építkezést" – magyarázta a Pallér Kft. ügyvezetője, Csányi Vilmos, miért nem ijednek meg a fagyoktól. Most természetesen teljes kapacitással dolgoznak, abban a tudatban, hogy ennek a jó időnek valószínűleg meg lesz még a böjtje. Februárra belső munkákat tartalékoltak maguknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!