Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Párttagság ma – ki, hogyan, miért

Mészáros Tamás a Bokros-csomag idején jelentkezett az MSZP-be, Csepreghy Nándor a 2002-es választási vereség után döntött úgy: csatlakozik a Fideszhez. Annak jártunk utána: mi kell a párttagsághoz, mennyi a tagdíj, és van-e jelentkező.

Gonda Zsuzsa

Mészáros Tamás az MSZP-s, Csepreghy Nándor a fideszes pártigazolványát mutatja. Fotó: Schmidt AndreaNév, cím, foglalkozás és egyéb alapadatok – ezeket kéri a Magyar Szocialista Párt leendő tagjaitól. A Fidesz-MPSZ belépési nyilatkozata indiszkrétebb, itt arról is „vallani" kell, volt-e a belépni szándékozó munkásőr, illetve 1990 előtt bármely módon együttműködött-e a BM III. Főcsoportfőnökségével (az igen egyébként nem feltétlenül kizáró ok). A két párt honlapján nézelődtünk, szegedi szervezetében érdeklődtünk: mi kell a tagsághoz, mik a jogok, kötelezettségek.

A jobboldali párt a jelentkező személyiségére is kíváncsi, a belépési nyilatkozatban néhány sorban leírható például, hogy melyik az a három dolog, amire az illető a legbüszkébb. A szocialistákat ilyesmi nem érdekli, náluk a legkülönlegesebb kérdés a személyes weboldal címét tudakolja. A kérdőív leadása után a Fidesz meg is hallgatja a jelöltet, Szegeden Oláh János, a párt városi vezetője beszélget velük. A felvételről a szervezet városi közgyűlése egyszerű többséggel dönt.

Az MSZP-nél nincs „szóbeli", itt a belépési nyilatkozat kitöltése, leadása után a felvételről a helyi szervezet taggyűlése dönt, nyílt szavazással. Náluk a tagságért havonta száz forintot kell fizetni, a Fidesznél ez az összeg 300 forint, illetve inaktívak esetén 100. Ettől fölfelé eltérhet, aki akar. A tagsággal más kötelezettség a szocialistáknál nem jár, a Fidesznél évente legalább egy közgyűlésen részt kell venni. Mindkét párt esetén hasonlók a jogok: részvételi lehetőség a rendezvényeken, választhatóság, lehetőség az alapszervezet munkájában való részvételre.

A kis pártoknál fiatalok érdeklődnek

Az SZDSZ-hez többnyire fiatalok jelentkeznek. A belépési nyilatkozat kitöltése után a jelölt az ügyvivői testülettel is találkozik, ezután lehet párttag. A jelentkezők száma változó, de a választások környékén többnyire megugrik. A havi tagdíj 200 forint. A KDNP-hez tavaly, az önkormányzati választások után kérték sokan a felvételüket, itt is főleg fiatalok. Ők a nyilatkozat kitöltése után a párt taggyűlésén mutatkoznak be. A havi díj 300 forint, de ettől méltányossági alapon a helyi szervezetek eltérhetnek.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!