Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

Patthelyzet a rókusi romházakban

A szegedi Öreg-Rókus szinte teljesen megszépült az elmúlt évtizedben, maradt azonban néhány lerobbant épület, amelyben elképesztő körülmények között élnek emberek. A körzet képviselője szerint a megoldáshoz hiányzik a politikai akarat, az IKV szerint a patthelyzetet a magántulajdonosok okozzák.

Tombácz Róbert

Kormányos József több ok miatt is költözne: vizes a lakása, tüdőbeteg, szomszédaitól nem tud pihenni. Fotó: Segesvári CsabaA Damjanich és az Árvíz utca sarkán egy földszinti lakásban négy éve él Kormányos József, az önkormányzati ingatlan azonban dohos, mintha a pincében lakna. A falakról itt-ott mállik a vakolat, megrepedt a mennyezet, a férfinak szétrohadt a mosógépe. A komfort nélküli lakásban embertelen körülmények között élő rokkantnyugdíjas tüdőbetegséget kapott – mutatja a leleteit és az asztalon lévő számtalan gyógyszert.

Gondja a szomszédaival is bőven akad, akik állítása szerint délutántól reggelig iszonyatos hangerővel mulatnak és isznak a házban, sőt még lakásába is betörnek, és kirabolják, amikor nincs otthon. Mint mondja, egyes lakók megpróbálták felgyújtani a fáskamráját, korábban pedig kocsija szélvédőjét törték be. A férfi állítja, szomszédai miatt már egy hónapja nem tud aludni, a teljes kimerültség és elkeseredettség szélén áll – a helyzeten pedig nem tud változtatni.

Kalmár Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője alaposan ismeri a kialakult kritikus állapotokat. Mint mondta, a helyzet másik négy rókusi épületnél is ugyanilyen, és nagyjából hatvan családot érint. A képviselő szerint a 21. században megengedhetetlen, hogy emberek ilyen körülmények között éljenek, a felújításokhoz vagy a bontásokhoz azonban hiányzik a politikai akarat. Szerinte a városvezetés megfeledkezett a szegénységben, kilátástalanságban élőkről, csak a nagyberuházásokat tartja szem előtt.

Németh István, a szegedi IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint azért nem tudnak előrelépni a helyzet rendezésében, mert a körzet lerobbant épületei vegyes tulajdonban vannak. A magántulajdonú lakások tulajdonosaival közösen kell dönteniük a felújításokról vagy a házak bontásáról – a tulajok azonban nem hajlandóak egyik megoldásra sem. Kötelezni nem lehet őket erre, csak akkor, ha a házak életveszélyessé válnak. Az épületek azonban egyelőre statikailag még rendben vannak.

Az önkormányzatnak ki kellene vásárolnia a magántulajdonosokat, hogy rendezhesse az állapotokat, a lakásokért azonban az élelmes tulajok a piaci ár ötszörösét kérik. Ezt az önkormányzat nem hajlandó kifizetni. Korábban magánbefektetők is hasonló felvásárlással próbálkoztak, a felvert árak miatt azonban ők is visszakoztak. Az önkormányzati cég már jó ideje dolgozik a megoldáson, aminek hamarosan eredménye is lehet – ígérte Németh István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!