Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Pisztollyal lőnek a belvárosi pincében

Pisztollyal lőnek egy belvárosi pincében Szegeden – olvastuk a szórólapon. Megnéztük, mennyire biztonságos az első magánlőtér, és hogy hangosak-e a kis és nagy kaliberű fegyverek.

Dombai Tünde

Szabályos célba lövés a körúti lakóház pincéjében. Fotó: Karnok CsabaRózsaszín papíron cilinderes csontváz meg egy denevér hirdeti: belvárosi pincében filmekben látott fegyvereket próbálhatunk ki. Megnéztük, vicc vagy komoly. A bejárat melletti felirat az előbbit erősítette: „Lője ki magából a feszültséget."

– Sokan azt hitték, hogy kocsmát nyitottunk – először csak az volt a körúti házon a felirat, hogy „Lőtér" –, ezért pontosítanunk kellett. A csontváz és a filmes felhívás az internetező ifjaknak szól, a rózsaszín papír és a denevér pedig a nőknek – magyarázta Csorba Ferenc, az új, január eleje óta működő szegedi magánlőteret üzemeltető egylet elnöke.
Alapkiképzés híján nem kezdhettünk lövöldözni, akármilyen feszültek voltunk. Kétórás, betárazásról és csőre töltésről szóló fejtágító után a lövészetvezető dönti el, ki mehet lőni. Lehet fejlődni, azaz lehet lőni kis és nagy kaliberű pisztolyokkal, a 22-estől a 9 milliméteresig, célba, vagy szituációs játékkal színesítve. Az első épített szegedi lőtérre hagyományőrzők, rendvédelmisek, sportlövők mellett civilek is járnak.

Állj, vagy lő a mamám!

– Jó stresszoldó, hetente többször itt pihenem ki a napi pörgést. Aki agresszív, az eleve nem jön, mert itt szigorú szabályok vannak – érvel Szabó Zoltán kereskedő, aki a barátnőjét, sőt édesanyját is elhozta már lőni, nekik is nagyon tetszett. Vadász Ildikó, a lőtér emeleti szomszédja, virágboltos. Azt mondja, hallja a pisztolyropogást, de nem hangosabb, mint amikor kalapáccsal szöget vernek a falba. Szerinte a körúton nagyobb a forgalom zaja.

Csorba Ferenc szerint a filmes kalandra vágyók hamar rájönnek, hogy Chuck Norris és az FBI-ügynökök többnyire a látványra hajtanak. Kitekeredett csuklóval nehezebb és fájdalmasabb lőni, mint szabályos technikával.

A lőtér biztonságos – állítja az elnök. Pisztolyt fogni csak szondáztatás után lehet, a speciálisan szigetelt pincére tűzjelző, riasztó, kártyás beléptető rendszer és kamera ügyel. Csorba Ferenc megmutatta a lőtér golyóálló rétegeit: két szövetbetétes gumifüggöny, két fal huszonöt centis akácfatuskóból, mögötte préselt falemez, és úgy a kazánlemeznek nevezett vastag fém.

Hazai lőtéren évtizedek óta nem fordult elő lőfegyveres baleset – erősített még rá a biztonságérzetre Csorba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!