Szeged és környéke

2007.01.03. 15:19

Receptjeink és a beküldők osztatlan sikert aratnak

Töretlen a sikere szakácskönyvünknek. A karácsony előtt megjelent nyolcezer példány pillanatok alatt elkelt, s már az újra nyomott kötetekre is több mint kétezren jelezték igényüket. Egy hét múlva ismét kézbe vehetjük a Délmagyarország, a Délvilág és olvasóink közös bestsellerét, a nagy szakácskönyvet.

Dombai Tünde

Török Zoltánné Ilonka: Eredeti olasz recepttel szerepelek. Fotó: Segesvári CsabaTöretlen a sikere szakácskönyvünknek. A karácsony előtt megjelent nyolcezer példány pillanatok alatt elkelt, s már az újra nyomott kötetekre is több mint kétezren jelezték igényüket. Egy hét múlva ismét kézbe vehetjük a Délmagyarország, a Délvilág és olvasóink közös bestsellerét, a nagy szakácskönyvet. Szerzőink beszámolnak arról, hogy családtagjaik és környezetük is örömét leli a megjelent receptekben. A beküldő háziasszonyokat és háziférfiakat egyre-másra dicsérik ismeretlen ismerőseik.

– Megsütöttem már a leveles krumplis pogácsát a közös új szakácskönyvünkből. Szóról szóra úgy kell csinálni a citromvarázs nevű piskótát és a joghurtos-gyümölcsös kuglófot is, ahogy le van írva – mutatta a könyvjelzőket egyik nyugdíjas szegedi szerzőnk, Török Zoltánné Ilonka. – Éveken keresztül magazinok receptjeit gyűjtöttem, most egész szakácskönyvből főzhetem ki, mit is főzzek. A szomszédasszonyommal összevetjük a tapasztalatainkat, és persze kóstolót adunk egymás remekeiből.

Török Zoltánné lapjaink szakácskönyvébe eredeti olasz recepttel szerepel – sikerrel. A tarjáni ABC-ben már megismerték a könyvbeli fotója alapján, és dicsérték ötletes főztjét. A lánya él Olaszországban, nagyétkű a család, sok zöldséges étel kerül az asztalukra, Ilonka ott tanulta a tésztát padlizsánmártással. A lányával sütnek ki újabb kompozíciókat, abból lesz idehaza, a panelkonyhában Ilonka-féle fogás. Így honosította meg a „füves tészta" nevű találmányukat vajon párolt zöldfűszerekkel, a tetején sajtmártással. Ilonka elárulta, bármennyi extra sajtcsodát lehet kapni az olasz boltokban, a trappistát innen viszi, ha látogatóba utazik.

Olvasóink dicsérete

Garai Sz. Imre írja levelében: Nagyon megörültem a kezdeményezésnek, hogy önök ilyen kiadvánnyal jelentkeztek, és én ebbe a könyvbe egy szentesi recepttel belekerülhettem. Büszkén ajándékoztam gyermekeimnek, és a családom több tagjának is, hiszen az ára még nekem is megfizethető. Nagy reménnyel várom a következő kötet megjelenésére való felhívást. Természetesen arra is jelentkezni fogok. Kislányom már ötödik évben Angliában él, és a könyvet neki is elküldtem. Angol barátjának is tetszik a könyv. Gratulálok a kiadványhoz, mely nagyon ízléses, változatos, megfőzhető, megfizethető recepteket tartalmaz.

Ilonka „szomszédasszonya" a szakácskönyvünk lapjain a domaszéki Matuszka Enikő. Ő gyakorló háziasszony, családanya és dolgozó nő egy személyben. Nap mint nap főz két gyermekének.
– Nem háromfogásos menüre kell gondolni! Hiszen az időmbe és a konyhapénzbe sem férne bele – avat be boszorkányhája titkaiba a fiatalasszony. – A zöldségekre figyelek, különben könnyen a háttérbe szorulna.

Enikő egyedül, szakácskönyvből tanulta meg a rántás és a habarás csínját-bínját, aztán ügyesebb szakácsoktól kért bevált recepteket. Ezekből alakította ki saját repertoárját. A Délmagyarország és a Délvilág szakácskönyvébe kipróbált, gyors és laktató fogást írt meg: a zöldséges pufikát. A domaszéki háziasszony barátnőjétől tanulta az alapreceptjét, és azt variálta. Kedvelik a gyerekei, sűrűn az asztalukra kerül. Mialatt Enikő a tésztát kifőzi, megpuhul a zöldség. Mire az kész, megvan mellé köretnek a krumplipüré. Nem csak a családjától, ismeretlenektől is kap biztató visszajelzést. A minap az egyik cukrászda eladója dicsérte meg: kipróbálta a zöldséges pufikát, és nagyon ízlett neki. Enikő is haszonnal forgatja a szakácskönyvet, karácsonyra például ananászos kacsasülttel lepte meg a családját. Desszertnek reszelt túrós süteményt remekelt hozzá, azt mondja, finom lett, olyan, mint a könyvben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!