Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

Szegediek is készülnek a dzsemborira

„Törekedjetek arra, hogy kicsit jobbnak hagyjátok magatok után a világot, mint ahogyan ti kaptátok!" – ez volt a cserkészet alapítójának, a 150 éve született Robert Baden-Powellnek a jelmondata. Az idén is e jelszó jegyében szervezik az angliai világtalálkozót.

Az önkéntes és politikamentes, ma már 28 millió tagot számláló cserkészet világmozgalommá fejlődése épp száz éve kezdődött. A Cserkész Világszövetség találkozói, a dzsemborik – amelyeket négyévente szerveznek meg – államfők, uralkodók részvételével ma már jelentős világdiplomáciai események is. A jubileumi dzsemborit idén nyáron, július 27-étől augusztus 8-áig az angliai 400 hektáros Hylands Parkban, Essexben rendezik meg. A tábornak több mint negyvenezer lakója lesz, a 14–18 éves fiatalokat kalandos programok várják, megismerkedhetnek más népek kultúrájával, szokásaival.

Szegedet heten képviselik: Altorjay Johanna, Altorjay Boldizsár, Balogh Ákos, Balogh Vendel, Mihálffy Eszter, Moóro Emese és Sárkány Krisztina. A négyszáz fős magyar dzsembori csapat tagjaként hétvégenként és nyári táborban készülnek fel az angliai világtalálkozóra. Nemcsak kiegészítő angol nyelvi képzést kapnak, hanem európai uniós és kommunikációs ismeretekkel felvértezve, néptánc-produkcióval, Magyarországot bemutató kiállítással indulnak majd Angliába. A részvétel fejenként több mint negyedmillió forintba kerül, amit a diákok munkával és szponzorok támogatásával igyekeznek előteremteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!