Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Szélvihar tombolt megyénkben

A déli órákban száz kilométeres sebességet is meghaladó szél söpört végig tegnap hazánkon. Megyénk tűzoltóinak több mint hetven esetben kellett helyszínre vonulniuk. Tizenhat sérülést, köztük egy súlyos zúzódást is okozott nálunk a szélvihar.

Bádogtető az égből. Óriási szerencse, hogy a Déri-kollégium tetejéről lezuhant tető senkit nem sebesített meg a körúton közlekedők közül. Fotó: Karnok CsabaA tegnapi heves széllökések sem fákat, sem épületeket nem kíméltek. A Déri Miksa Kollégium bádogteteje is leröpült, csak a szerencsének köszönhető, hogy a többméteres lemez nem okozott balesetet.

– A Mars térről tartottam a kollégium felé, amikor láttam, hogy egy hatalmas bádogtető esik le az égből a Déri-kollégium elé. Egy ott parkoló kocsi vezetője éppen akkor indult el arról a helyről, ahova néhány másodperccel később a bádoglemez becsapódott. Szerencsére járókelő nem járt arra, és a közelben parkoló kocsiknak sem esett bántódásuk – elevenítette fel a történteket Fodor Zoltán. A Déri Miksa Kollégium udvarra néző részének tetejéről tegnap kora délután egy széltében-hosszában több tízméteres bádogtetőt szakított fel a heves szél. Az életveszélyes darabok a négy sávos Moszkvai körúton, az intézmény előtt landoltak.

– Hatalmas robajra figyeltünk fel, majd hallottuk, ahogy egyre lejjebb csúszik a tető. Az egész egy nagy puffanással végződött. Ezután láttuk, hogy az épület tetőrészeinek érintkezésénél használt egyik bádogborítást szakította fel a szél. Nyomban értesítettem a tűzoltókat, akik néhány perc alatt a helyszínen voltak – mondta Nyemcsok András. A Déri kollégiumvezetője elmondta, a tetőrészt rendszeresen ellenőrzik. Utoljára tavaly nyáron, rendellenességet akkor nem tapasztaltak. A bádogmaradványokat szemügyre véve látszottak bennük a közel húszcentis szögek, amiket a tető rögzítésére használtak és amiket kitépett a falakból a vihar.

A falevelek őrült táncot jártak a szélben. Fotó: Karnok CsabaA helyszínre érkező tűzoltók a bádogmonstrumnak körfűrésszel estek neki, így szabdalva apró darabokra a tetőszerkezetet, amit ezután a Déri udvarára cipeltek be. A balesetveszélyt nem egészen fél óra alatt szüntették meg. Ekkor már a Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) emberei is a helyszínen voltak. Mivel önkormányzati fenntartású intézményről van szó, az ő feladatuk a kár mértékének megállapítása és a biztosítással rendelkező épület helyreállítása is. Mivel a szél miatt balesetveszélyes lett volna a tetőn tartózkodni, az ott felgyűrve maradt cserepek eltávolítására és a bádogrész pótlására csak a szél enyhülése után van lehetőség. A tetőhiátus alatt egyébként a padlástér található, a diákok szobái egy szinttel lejjebb vannak. Esőzéskor azonban valószínűleg ez a rész is beázna, így a kollégiumban felkészültek arra, hogy az itt lakó tanulókat esetleg az intézmény egy másik szárnyában kell majd elszállásolni.

K.G.G.


Egy súlyos, tizenöt könnyebb sérült

Egy súlyos sérülést is okozott a tegnapi szélvihar Szegeden, Csongrád megyében összesen tizenhat sérülés történt. Késő délutánig csaknem hetven helyszínre vonultak ki a tűzoltók megyeszerte – hol tetőket bontott meg, hol fákat csavart ki a szélvihar.

Rendkívüli erejű – csaknem 102 kilométeres – széllökések pusztítottak tegnap Csongrád megye területén. A vihar a déli órákban volt a legerősebb. Tizenhatan sérültek meg, többségük szerencsére könnyebben –, de történt egy súlyos sérülés is: egy szegedi ember kezére súlyos vasajtót csapott a szél, és roncsolt sérülés keletkezett. Mindegyik sérült intézeti ellátásban részesült – tudtuk meg Mulati Árpádtól, a mentőszolgálat megyei irányítócsoportjának vezetőjétől.
A tűzoltók is folyamatosan dolgoztak. A legelső hívás délelőtt fél 10 után érkezett: Szegeden, a Gyöngyvirág utcában kidőlt egy fa. És ezt sorra követte a többi. Tánczos Ildikótól, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől megtudtuk: Pusztaszeren például egy harmincméteres fenyőt döntött ki a vihar, a hatalmas fa, zuhantában, távközlési vezetéket is magával vitt, a vezeték pedig földre rántotta az oszlopot is – a tűzoltók az áramszolgáltató embereivel együtt vonultak a helyszínre. Csongrádon egy épületre dőlt a fa a Batsányi utcában, Szentesen a Szent Erzsébet Általános Iskola tetőszerkezetét rongálta meg a szél.
Vásárhelyen a Hódi utcában bontott tetőt a vihar, a Gergely utcában pedig az úttestre dőlt a fa. De Kútvölgyön is bontott tetőt az orkánerejű szél, és egy röszkei tanya tetejét is megrongálta. Fakidőlés volt Hódmezővásárhely és Mártély között; Algyőn, a Maroslelei úton; Makón a Justh Gyula utcában a gyermekorvosi épület felé kezdett el dőlni veszélyesen egy fa. A szegedi kisebb-nagyobb eseteknek se szeri, se száma. A megyében késő délutánig csaknem hetven helyszínre vonult tegnap huszonhárom tűzoltóautó, hetvenhárom emberrel. Mindenütt sikerült gyorsan elhárítani a bajt.
A rendőrség minden igényelt segítséget megadott a társszervezeteknek. Például a forgalomirányításban, melyre közútra dőlt fa, közterületre hullott tetőcserepek miatt volt szükség Vásárhely és Makó térségében – tudtuk meg M. Toronykőy Mártától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Kiszomboron súlyoson megrongált a szél egy családi házat, amit lakhatatlanná nyilvánítottak. A család a faluban, rokonoknál kapott szállást, az értékeiket kimentették az ingatlanból. Nem kímélte a szélvihar a vasúti közlekedést sem. Kecskemétnél egy mozdony áramszedője letört, így több Szeged–Budapest közötti járat késve érkezett célba; a délután 3-kor Budapestről Szegedre induló szerelvény hetven percet késett.  

F. Cs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!