Szeged és környéke

2007.01.05. 15:19

Ugrásra készen áll az adóhatóság

Az APEH Csongrád Megyei Regionális Igazgatóságának ügyfélszolgálatai ugyanott fogadják az ügyfeleket a három megyében, ahol eddig is. Az adóhatósághoz csatolt illetékhivatalok sem költöznek egyelőre. Kívülről semmit sem észlelni a szervezeti átalakításból, az ellenőrzést azonban erősítik 2007-ben, jut kapacitás a gázártámogatással visszaélők felderítésére is.

Fekete Klára

Tamásné Czinege Csilla, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának december végén kinevezett igazgatója tegnap bemutatta a nyilvánosságnak az új szervezetet és a két szakigazgatót: Vörös Attila adó- és illetékügyi, valamint Krajcsó Tiborné ellenőrzési és végrehajtási vezetőt. Az APEH a régiós átszervezéssel, a párhuzamosságok megszüntetésével saját létszámkeretéből országosan 200 fővel erősíti meg az ügyfélszolgálatokat. Ugyanakkor az év folyamán 500 főt vesz fel pluszban, hogy ellenőrzési tevékenységére koncentráljon.

Az APEH regionális igazgatóságának székháza a korábbi Csongrád

Gazdagok nyomában

Az adóhatóság 2007-ben nagy erőkkel mozdul rá a vagyonosodási vizsgálatokra. A régióban már el is kezdődtek, mégpedig 300 magánszemélynél. Az országos tízezerből előreláthatóan több mint ezer vizsgálat a dél-alföldi régióban zajlik majd. Az adóhatóság minden beérkező információt felhasznál – az elvált feleség bejelentését is –, a háttérből adatokat gyűjt, kimegy városrészekbe, hogy feltérképezze a nagy értékű ingatlanokat, persze azoknál a tulajdonosoknál, akiknek a jövedelme nincs arányban az életnívójukkal. megyei igazgatóság: a postacím tehát nem változott, csak a címzettet hívják másképp. Csongrád megyében az öt ügyfélszolgálat a régi helyen fogadja az adózókat, és nem költözik az adóhatósághoz csatolt illetékhivatal sem. A bonyodalmak elkerülése érdekében az adószámokon sem változtatnak, ezeket továbbra is megyék szerint különböztetik meg. Az ügyiratokra azonban a jövőben rákerül az ügyintézés helye, vagyis az ügyfelek tudni fogják, honnan kapták a levelet.

De a vállalkozók nem kényelmesedhetnek el: mivel 2007-től elektronikusan kell bevallaniuk az adót, jó, ha mielőbb regisztráltatják magukat az okmányirodákban. Ezt már 2006 végéig meg kellett volna tenni, de az adóhatóság kitolta a határidőt.

A régióban eddig 85 ezer adózó regisztráltatta magát, s még legalább tízezer jelentkezőt várnak. A mulasztókra büntetés vár, aki ugyanis a tárgyhót követő hónap 12-éig nem küldi el a munkáltatói elszámolást, az több százezer forintos bírság elé nézhet.

Retteghetnek a csalók

A gázártámogatásért benyújtott kérelmek valóságtartalmát is az APEH vizsgálja majd. Krajcsó Tiborné ellenőrzési és végrehajtási szakigazgató elmondta: minden, az adóhivatal rendelkezésére álló információt felhasználnak arra, hogy kiszűrjék a csalókat. „A munkának meglesz a számítástechnikai háttere" – szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire tartja vissza a csalókat a viszonylag enyhe büntetés – a valós és a bevallott gázfogyasztás közti árkülönbözet jegybanki alapkamattal megemelt összege –, a szakigazgató előzetesen nem kívánt állást foglalni.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!