Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Vadászpilótákra vadásznak Csongrád megyében

Bezárt a szegedi hadkiegészítő parancsnokság Szegeden, a huszonegy alkalmazottból csak nyolc marad, az épületrészt átadják az egyetemnek. A hódmezővásárhelyi alakulathoz ugyanakkor négyszáz szerződéses legénységi katonát várnak, a toborzó iroda pedig vadászpilótákra „vadászik".

Cs. Gát László

Archív fotónkon sorkatonát vizsgálnak az egykori a hadkiegen Fotó: Karnok CsabaÚj szervezetek kezdték meg működésüket januárban a magyar honvédségnél: megalakult az Összhaderőnemi Parancsnokság, és átalakult a hadkiegészítés rendszere is. Ez utóbbi Csongrád megyét is érinti, hiszen megszűnt Szegeden a Hattyas soron a hadkieg. Az épületrészt augusztusig a hadsereg átadja az egyetemnek, melytől eddig bérelte.

Kevesebb vezető

A jövőben Veszprém és Szolnok székhellyel két Területi Hadkiegészítési Parancsnokság működik majd. Békeidőn kívül – ez nem föltétlenül hadiállapotot jelent, hanem például természeti katasztrófát – ezentúl csak Budapesten, Debrecenben, Veszprémben és Székesfehérváron soroznak.

Az új struktúrában Szegeden csak a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Irodája működik. Eddig a szegedi hadkiegen és a Boross József utcai toborzó irodában összesen 21-en dolgoztak, az összevonás után mindössze nyolcan látják el a feladatokat – tudtuk meg Mészáros Antal irodavezetőtől. Az őrnagy elmondta: az új szervezeti rendszerben a csapatoknál szolgálók létszáma nő, az irányító szervezetek létszáma viszont csökken.

Fiatalokra várnak

– Jelen pillanatban a vásárhelyi alakulathoz négyszáz szerződéses legénységi katonát keresünk – tájékoztatott az őrnagy. A toborzó iroda elsősorban azokat a 35 év alattiakat várja, akik C kategóriás jogosítvánnyal és középiskolai végzettséggel rendelkeznek. A hadkieg ugyan eddig is számon tartott több száz fiatalt, de nyolcvan százalékuk máshol helyezkedett el, mert eddig nem kapott állást a hadseregben. A

Érdekvédelem

Január végétől a szegedi Boross József utcai irodában látják el a katona nyugdíjasok, az özvegyek és a katonai szolgálat alatt maradandó károsodást szenvedettek érdekvédelmi képviseletét. A honvédségnél ugyanis a sorozástól a temetésig figyelemmel kísérik a hivatásosok életét. Csongrád megyében ezerszáz ember érdekvédelmi teendőit látják el.  honvédek százezer forint bruttó fizetésre számíthatnak. A vásárhelyi alakulat azért is lehet csábító, mert egy év szolgálat után ki lehet jutni külszolgálatra, többek között Afganisztánba, a Sínai-félszigetre vagy Koszovóba. Itt pedig már több ezer dollár a kereset.

Csongrád megyéből általában 50-60-an jelentkeznek a nemzetvédelmi egyetemre, illetve a tiszthelyettesi főiskolára. Ezekbe a felsőfokú oktatási intézményekbe nagyon nehéz bekerülni, hiszen tavaly 11-szeres, illetve 17-szeres volt a túljelentkezés. Általában 80-100 hivatásos katonajelöltet vesznek fel évente.

Gerinc és szem

Sokkal nehezebb a feladata a toborzó iroda munkatársainak, amikor vadászpilóta-jelöltekre „vadásznak".

– Az egyetem Szegedre vonzza a fiatalokat, látszólag tehát nagy létszámból válogathatunk. Csakhogy itt nincs olyan katonai bázis, mint például Szolnokon vagy Kecskeméten, ezért szinte lasszóval kell fogni az általunk alkalmasnak vélt 26 év alatti fiatalokat – magyarázta az őrnagy. A Grippen vadászgépekre Kanadában képezik ki a pilótákat, de az alkalmassági vizsgán igen magasak a követelmények. Elsődleges az angol nyelvtudás és egy diploma. Az őrnagy szerint nem ezen a rostán buknak meg a jelentkezők, hanem a mindenre kiterjedő orvosi vizsgálaton. Általában a jelöltek kilencven százaléka azért nem felel meg, mert gerinc- vagy látásproblémáik vannak. Csongrád megyéből az eddigi tíz jelentkező közül még senkinek sem sikerült kijutni vadászpilóta-képzésre Kanadába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!