Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Vizitdíj-automata Szegedről

Február közepétől 300 forintot kell fizetnünk egy orvosi vizsgálatért. A rendeletet még meg sem szavazta a parlament, amikor a Procontrol Elektronika Kft. mérnökei már azon gondolkodtak, hogy lehet megoldani a pénz beszedését. Kockázatot vállalva fejlesztették ki az automatákat, most övék a piac.

Fekete Klára

Az automata érintőképernyővel működik – mutatja Kovács Károly. Fotó: Karnok Csaba– Tavaly októberben keresett meg bennünket a Medical Systems Hungary Kft., hogy közösen vizitdíj-automaták fejlesztésébe kezdjünk – idézi fel a gyors döntés hátterét Kovács Károly, a szegedi Procontrol Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója. – Noha akkor még nem lehettünk biztosak abban, hogy az ötletet a parlament elfogadja. December közepére azonban, amikorra a honatyák megszavazták a vizitdíjat, már elkészültek a prototípusok és az alapszoftver. Ezeket január elején átadtuk a partnercégnek, hogy az speciális felhasználói szoftverekkel lássa el a berendezéseket. Az ötlet, a fejlesztés, a teljes projekt oroszlánrésze a szegedi szakembereké, a Medical Systems csak viszonteladó – hangsúlyozta az igazgató.

A hivatalosan orvosi fizető automata állomás nevet viselő berendezésnek három típusa van: egy torony alakú, amely klinikák kapacitására készült, egy közepes, fali szerkezet, amely kisebb, járó betegeket ellátó intézményekben használatos, és egy kis szerkezet, háziorvosok számára – ez utóbbi körülbelül 5-600 ezer forintba kerül majd. A legnagyobbak ára meghaladhatja a 2 millió forintot.

Az eszköz a 300 forintos vizitdíj befizetése után kapcsolatba lép az orvosszakmai számítógépes rendszerrel, amely a betegfolyószámlán tartja nyilván azt, hogy az illető megjelent és befizette az összeget. Így az adatok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára elérhetők lesznek. A gyártó szerint nem bonyolult az automata kezelése, sőt egyszerűbb, mint egy mobiltelefoné.


Így működik

A beteg, amikor megérkezik egy járóbeteg-rendelésre, az érintőképernyőn kap tájékoztatást arról, hol, mikor, ki rendel. Akárcsak a bankokban, kiválaszthatja, melyik rendelésre jelentkezik, vagy milyen egyéb fizető szolgáltatást kíván igénybe venni. A beteg taj-száma megadásával azonosítja magát, a díjat pedig papírpénzzel, érmével egyaránt kifizetheti. Az automata az összegről befizetési igazolást ad. Az igazoláson egy sorszám és egy vonalkód is szerepel, amely a beteghívó rendszer sorszáma. Az automata képes arra, hogy leolvassa a hamarosan bevezetendő, csippel ellátott taj-kártyákat. Vizitdíjat bankkártyával is lehet majd fizetni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!