Szeged és környéke

2007.02.13. 15:19

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért indított internetes jótékonysági árverés. Az utolsó órákban egy budapesti cég 50 ezer forinttal többet ígért a képért, mint korábban a névtelenségéhez ragaszkodó szegedi licitáló.

Hollósi Zsolt

Gregor József az őt Falstaffként ábrázoló olajfestmény előtt. Fotó: DM/DVA Budapesti Operabál szervezői internetes jótékonysági árverésen értékesítették Dárdai Péter festőművész 2005-ben készült alkotását, amely az egyik legkedvesebb szerepében, Falstaffként örökítette meg a tavaly elhunyt népszerű operaénekest, Gregor Józsefet. A 120x100 centiméter méretű olajkép fényképszerű hitelességgel ábrázolja az ereje teljében mókázó művészt. Januárban 200 ezer forintos kikiáltási árról indult a licit, hamarosan egy kilétét felfedni nem kívánó, ismeretlen szegedi licitáló egymillió forintos ajánlatot tett, és ezzel szinte az utolsó pillanatig úgy tűnt, övé lehet a festmény. Azonban néhány órával az árverés hétfő éjféli befejezése előtt egy pesti cég 50 ezer forinttal növelte a tétet, és ezzel elnyerte a képet.

– Elsősorban a művész úr iránti tiszteletből licitáltunk a Gregor Józsefet ábrázoló festményre. Nagy örömünkre szolgált az is, hogy a befolyó összeget jótékony célra, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház javára ajánlotta fel az árverés szervezője. Több tárgy került már hozzánk licitálással, és mindig nemes célokat szolgáltunk az adományozott összeggel. Ez a különleges festmény méltó helyre kerül, Kőbánya szívében épülő lakóparkunk reprezentatív irodaházában helyezzük el – mondta tegnap Tamás Annamária, az árverés győztese, a budapesti Tara Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

– Örülök, hogy ilyen szép összeget adtak a festményért, de kicsit sajnálom, hogy nem a szegedi licitálóé lett a kép, mert akkor a városba kerülhetett volna. Az illető ugyanis nagy tisztelője volt Jóskának, szurkoltam is, hogy ő legyen a győztes – árulta el tegnap Gregorné dr. Takács Mária. A művész özvegye kedves gesztusnak tartja, hogy sokan szeretettel ápolják férje emlékét. Megtisztelőnek tartja az is, hogy a neves szekszárdi borász, Dúzsi Tamás kiváló merlot-ját – amit a basszista is nagyon szeretett – [namelink name="Gregor József"] emlékére palackozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!