Szeged és környéke

2007.02.01. 15:19

Korognai visszatér Szegedre

A korábban általa igazgatott Szegedi Nemzeti Színházban lép fel február közepén Korognai Károly: a békéscsabai színház vendégelőadásában játszik. Azt mondta: érdekes érzés lesz. Szegedtől nem szakadt el, lakást bérel itt, jár a családjához.

Korognai Károly visszatér Szegedre. Nem igazgatóként – hanem színészként és csupán egy vendégjáték erejéig. A Békés Megyei Jókai Színház Brecht-előadásában alakítja Guiseppe Givola, a virágkereskedő gengszter szerepét. Az egykori szegedi színházigazgatót Pécsett értük el telefonon.

– Szegeddel nem szakadt meg a kapcsolatom, hiszen a családom itt él, és visszajárok a városba – mondta Korognai Károly. – Tartom a kapcsolatot a barátaimmal és a régi kollégáimmal is. Bérelek egy lakást Szegeden... Ezért ebből a szempontból nem fura ez a kiruccanás. A színházban viszont érdekes érzés lesz színpadra lépni.

A békéscsabai színház társulata február 19-én vendégeskedik Szegeden az Állítsátok meg Arturo Uit! című darabbal. Az előadás egy nappal Korognai Károly születésnapja előtt lesz, de az egykori szegedi direktor nem itt ünnepel.

– Ha sikeres, örülök neki, ha nem sikeres, akkor is megy a dolog biztosan, hiszen van a háttérben pénz – válaszolt röviden arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy volt felesége, Szabó Gabi színművész a szegedi Telin Tv tulajdonosa.

Székhelyi Korognairól

– Amikor az előadást meghívtuk, tudtam, hogy Korognai Károly is játszik benne. Úgy hallottam, nagyszerű alakítást nyújt ebben a nagyszerű előadásban, mi problémám lenne ezzel? – kommentálta elődje egy előadás erejéig szóló szegedi visszatérését Székhelyi József színházigazgató.

Korognai 1999-től 2003-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok igazgatója. Ezt követően a veszprémi színházba szerződött, ahol művészeti vezetőként dolgozott. Az ottani igazgatóváltás miatt másfél éve megszűnt a posztja.

– A szabadúszó lét nem nagyon előnyös, mert nagyon sokat kell dolgozni. Szerencsére amióta eljöttem Szegedről, eddig még minden évben volt bemutatóm – magyarázta. – Leginkább a szakmai biztonság hiányzik, ez az én esetemben az állandó társulatot jelenti. Szegeden és Veszprémben ez megvolt és remélhetőleg ősztől ismét megadatik, hiszen szeptembertől a kassai magyar színháznak leszek a művészeti vezetője. Ott már tavaly és idén is rendeztem. Igazából társulatvezetői helyzetben érzem magam jól, akkor tudok igazán jól működni.

Korognai Károly rendezésében ennek a hétnek a végén mutatják be Pécsett A francia hadnagy szeretője című darabot és nyáron is lesz egy bemutatója, amiről egyelőre nem akart beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!