Szeged és környéke

2007.02.22. 15:19

Óriási siker a gourmand-ok napja

Tumultus volt tegnap egyes szegedi vendéglőkben. Délben a szegedi Roosevelt téri halászcsárdába be sem lehetett jutni, pedig egyszerre 140 vendéget tudtak leültetni. Este a Kárász csárdába is benéztünk: egy háromgenerációs családdal találkoztunk.

Nyemcsok Éva

Kicsik, nagyok, finom falatok. Vacsora a Kárász csárdában. Fotó: Segesvári CsabaAz utcán állt a sor tegnap délben a szegedi Roosevelt téri halászcsárda előtt: mindenki fél áron szeretett volna enni. Radnai Eszter az előtérben csalódottan vette tudomásul, hogy várni kell, amíg asztalhoz ülhet.

– Ragaszkodunk a Sótartóhoz. Tudjuk, hogy másik étterem is bekapcsolódott a torkoscsütörtöki akcióba, de mi itt szeretnénk halászlét és harcsapaprikást enni – mondta Radnai Eszter. Abban maradtak barátjával: később még visszanéznek.

A halászcsárda földszinti terme és pincehelyisége zsúfolásig megtelt. A Sótartó személyzete megerősített létszámmal sürgölődött, egy időben összesen 140 vendéget szolgáltak ki. Ferenczi Dezső csárdagazda száguldozott a két emelet között, hol itt, hol ott tűnt fel. Mindenkihez volt egy kedves szava, mindent szemmel tartott. Amikor sikerült elcsípnünk, azt mondta: a torkoscsütörtök haszna az ötvenszázalékos kedvezmény miatt nem mérhető pénzben, reklámnak viszont kiváló.

– Tavaly óriási sikere volt az akciónak, ezért idén is bekapcsolódtunk – érvelt. – Nagyon sok vendég ennek kapcsán jár nálunk életében először.
A vendégek között feltűnően sok a fiatal és az idős, egyik generáció sem tudná megfizetni a belvárosi csárda valós árait. Szalai Attila barátaival hetek óta készült arra, hogy „végigegyék az étlapot".

Forognak a pincérek, viszik az ebédet. Fotó: Segesvári Csaba– A jövedelmem miatt ritkán tudok étteremben enni, de a torkoscsütörtök kiváló alkalom erre. Csak olyan ételt választok, amit otthon is készítünk, például csülköt.

A pincében három fogorvos hallgató nézegette az étlapot.
– Gyakran járok vendéglőbe, főleg, ha otthon elfogy az étel – mondta Nagy Nándor, aki csoporttársával, Pilliachi Christian Oscarral felezett el egy szegedi vegyes halászlét, majd fejenként egy-egy adag haltepertőt ettek rántott hagymakarikákkal. A velük ebédelő Temesvári Hajnalka kihagyta a levest, roston sütött harcsafilét választott. A hallgatók nagyon elégedettek voltak az étellel, és persze az árakkal is: hármuk ebédje az italokkal együtt alig több mint négyezer forintba került.

Ínyencfalatok fél áron

A Roosevelt téri halászcsárdában tegnap az ételeket és az italokat is fél áron kínálták. Kelemen Zoltán feleségével és kisfiával ebédelt. Előételként egy adag fűszeres csigát (ára 1800 forint) feleztek el, nagyon dicsérték. Főételként a férfi harcsapaprikást választott gombával, tejfeles-kolbászos túrós csuszával (2400 forintért), Kelemenné Farkas Katalin pedig a Dankó Pista hegedűje (3200 forint) fantázianevű ételt rendelte. Egyéves, betegségből lábadozó kisfiuk párolt rizst kapott (550 forint). Zoltán fröccsöt ivott, Zsuzsa pedig egy pohár sört. Az akciónak köszönhetően 8300 forint helyett alig több mint négyezer forintot kellett fizetniük.

Este benéztünk a Novotel Szálló emeleti éttermébe: már több mint egy hete minden asztalt lefoglaltak, mondta Szabó Mihály igazgató. A sláger a bécsi szelet körettel (féláron 1100 forintért). Mi inkább harcsát ettünk volna mandulával sütve (800 forint), bélszínjavát grillezett zöldségágyon (2100-ért), végül pedig ánizsos mézes gyümölcsfelfújtat (350 forintért).

A Kárász csárdában sem találtunk üres asztalt, az ajtó mellett egy kilenctagú, háromgenerációs család foglalt helyet: Pankerék, Petákék és Kónyáék – Szegedről és Sándorfalváról. A legkisebb gurmand, a 1,5 éves Zsófi sült krumplit csipegetett. A nagy család gyakran jár étterembe, ám tegnap ők is kihasználták az árkedvezményt. A szomszédos asztalnál Gombos Anikó foglalt helyet társaságával, ők parasztbatyut ettek. Ennek a sajttal, paprikával, paradicsommal és kolbásszal töltött karajnak volt a legnagyobb sikere tegnap este – tudtuk meg Bánfi Lászó üzletvezetőtől. A Kárászban nem ragaszkodtak a zárórához, amíg az utolsó vendég el nem távozott, nyitva tartottak. 


Megyénkben 29 helyen

Idén a torkoscsütörtök akcióhoz Csongrád megyében öttel több vendéglátóhely csatlakozott, mint egy évvel korábban. De például az ásotthalmi Fenyő Panzió azért maradt ki a sorból, mert nem tudtak az akcióról. A megyében így is 29 helyen ehettek ötvenszázalékos kedvezménnyel a gourmand-ok, Kisteleken, Kiszomboron, Mindszenten és Mártélyon és Röszkén 1-1, Balástyán, Makón, Szeghalmon és Ópusztaszeren 2-2, Szentesen és Hódmezővásárhelyen 3-3, Szegeden pedig tíz vendéglő vett részt a torkoscsütörtök magyar konyhát népszerűsítő programjában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!