Szeged és környéke

2007.03.27. 16:19

Elvárások és előítéletek ismert nők párválasztásában

Mit vesznek figyelembe a nők párválasztáskor? Szilágyi Annamária színésznő szerint az anyagi helyzet egyáltalán nem fontos, a lényeg a személyiség. Elekes Kata az összbenyomást tartja fontosnak. Szollár György pszichológus a tudatalattival magyarázza a pénzes férfiak hódítását.

Bobkó Anna

„A nők csak a pénzre mennek. A jó külső, a milliós autó és a menedzserkinézet az, ami leveszi őket a lábukról." – olvasható az egyik internetes oldalon, ahol arról nyilatkozhatnak a hozzászólók, mit vesznek figyelembe a nők a párválasztáskor. Sok előítélet kering a nőkkel kapcsolatban. Többek között az is, hogy amikor leendő gyermekük apjáról gondolkodnak, az anyagi helyzetet, a presztízst fontosabbnak tartják, mint bármilyen más tulajdonságot. Egy német felmérésből, amelyben több mint ötszáz nőt kérdeztek meg, milyen férfi számukra a legvonzóbb, az derült ki, hogy a többség a karrierista hímneműeket kedveli. Az egyéb tulajdonságok – mint például a szexuális teljesítmény – pedig háttérbe szorulnak.

Tudatalatti

A nőknél bár nem elsődleges szempont, de tudat alatt nagyon is befolyásoló tényező az, hogy milyen anyagi helyzetben van a kiszemelt férfi – mondja Szollár György pszichológus. – A női nem alapvető küldetése az anyaszerep. Így párválasztáskor figyelembe veszik azt is, hogy a leendő utódoknak maximális feltételeket tudjon majd biztosítani választottjuk.

– Nem az anyagi helyzetbe vagyok szerelmes – szögezi le álláspontját [namelink name="Szilágyi Annamária"] színművész. Elmondása szerint nem a pénz a meghatározó a párválasztáskor. – A személyiséget veszem figyelembe, amikor megismerkedem egy férfival. A lényeg, hogy legyen közös témánk, élvezettel tudjam vele eltölteni a napokat. Nem szeretem a harsány, „ki vagyok én" típusú, beképzelt, pénzes pasikat. Szerintem közösen is meg lehet teremteni az anyagi hátteret – mondja a művésznő, aki szerint a pénz nem boldogít.

Ugyanez a véleménye a Topmodell leszek című műsor döntősének, Elekes Katának is. Szerinte nem az dominál a párválasztásnál, hogy mennyire dagad a delikvens pénztárcája. – A pénz persze nem elhanyagolható szempont, hiszen mi nők mindig tovább gondoljuk a párkapcsolatot. A jövőt tekintve pedig fontos, hogy milyen presztízzsel rendelkezik leendő gyermekünk apja. De nem ez a legfontosabb – részletezi a fiatal lány, aki találkozott már olyan férfival is, aki kizárólag idősebb üzletasszonyokkal létesített kapcsolatot. Vajon miért? – kérdi talányos mosollyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!